Sanatate

0
231

Medicul comunitatii (un fel de medic de familie) era platit doar atit timp cit pacientii lui erau sanatosi. De ce? Simplu: misiunea lui era sa faca tot ce ii statea in putinta pentru a-si mentine pacientii “arondati³ intr-o stare de sanatate perfecta, imbolnavirea fiind privita ca un esec.

In momentul cind existau multi bolnavi, medicul nu mai era platit (“atentiile³ nu fusesera descoperite inca), urmatoarea sanctiune fiind alungarea din comunitate, ba chiar se putea ajunge la condamnarea lui. Cam mare diferenta fata de zilele noastre, cind poti sa-ti pierzi bunatate de organ in miinile unui “Cio Mu”, iar el traieste linistit mai departe, integru morfofunctional.

Scopul nr. 1: Prevenirea

E important ca eforturile medicinei sa fie orientate catre gasirea metodelor de vindecare, insa idealul e ca medicii sa fie preocupati in primul rind de prevenirea bolilor (profilaxie primara), in al doilea rind de controlul bolilor in forme precoce (profilaxie secundara), iar daca boala a devenit deja simptomatica, sa isi indrepte atentia catre prevenirea complicatiilor (profilaxie tertiara). Bun, poate ca medicul e preocupat de profilaxie, dar ce ne facem daca materialul sau de lucru, pacientul, nu ii impartaseste preocuparea.

Tu cind ai fost ultima data la un control de rutina? Cind ti-ai facut ultimele analize? In numarul curent, al lunii septembrie, vei gasi o prezentare a controlului medical periodic, sa stii la ce sa te astepti si ce sa ceri atunci cind faci vizita anuala la medicul tau.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here