Salvează-ți pielea

0
272

Cel mai mare organ al corpului tău se află periculos de aproape de o flacără deschisă. Acesta e lucrul pe care îl uităm când ieșim la soare. Chiar și atunci când ne prăjește pielea, nu ținem cont de instinctul natural de a ne feri din calea pericolului și continuăm să ne coacem ca niște legume pe un grătar încins.

 

O boală în expansiune
Această expunere exagerată la soare are consecințele ei. Deși în România încă are valori mici, rata cancerului de piele a crescut în ultimii 25 de ani de la 1,2 la 4,6 cazuri la 100.000 de locuitori/an. Iar incidenţa mai mare a acestei afecţiuni se înregistrează în rândul bărbaților: 4,7 la suta de mii, în timp ce la femei este de 4,4 la suta de mii. 

În 2012 au fost depistate peste 1.000 de cazuri de melanom malign, cu 189 de decese la bărbaţi şi 175 la femei.*

Deși riscul tău de deces provocat de cancerul non-melanom nu e ridicat, melanomul malign este un cancer înspăimântător, care acționează rapid și ucide într-un mod agresiv. În teorie, știm cu toții cum să ne ferim de boală: folosirea din abundență a cremei cu protecție solară cu SPF ridicat (ori acoperirea pielii cu haine), combinată cu ținerea sub observație a semnelor de pe piele și a modului în care se schimbă forma alunițelor. Cu toate acestea, reacția noastră este adesea lipsită de logică – ridicăm pur și simplu din umeri.

 

Protecție pe termen lung
Să comparăm soarele cu o motocicletă. Chiar dacă ambele prezintă un pericol inerent, bărbații își pun echipamentul de protecție când urcă pe motor și îl dau jos când stau la soare. Cazurile de deces în urma bolii sunt cel puțin duble față de cele cauzate de accidentele de motor.

De cele mai multe ori, pericolul care până la urmă te ucide își începe asaltul cu câteva decenii în urmă. Arsurile solare deteriorează ADN-ul din celulele pielii care, în timp, se pot dezvolta necontrolat, ducând în final la apariția cancerului. Cercetătorii susțin că persoanele care au câte o arsură solară dureroasă la fiecare doi ani își pot tripla riscul pentru cel mai periculos tip de cancer de piele.

 

Nu fugi de soare
Bronzul tău nu merită un asemenea sacrificiu. În orice caz, nimeni nu-ți cere să te ferești de soare. De fapt, modul de abordare vampiric e la fel de nesănătos, întrucât îți privează corpul de vitamina D. Acest nutriment miraculos este asociat cu incidența scăzută a osteoporozei, a hipertensiunii și diabetului. Sunt chiar dovezi care susțin că soarele ne-ar proteja de cancer. Câtă vreme există unele alimente cu vitamina D, corpul tău are nevoie de lumina razelor UVB, ca să producă eficient substanța.

Așadar, ieși afară. Stai zilnic câte 13 minute la soare, expunând o parte cât mai mică din corp. Așa cum se întâmplă cu majoritatea lucrurilor bune din viață, motto-ul tău ar trebui să fie „puțin și des“. Urmează și celelalte sfaturi de pe această pagină ca să-ți salvezi pielea și să scazi semnificativ riscul de cancer.

 *conform studiilor furnizate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Română de Cancer

 

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here