Salvează-ți comoara

0
252

Deseori bărbații evită astfel de subiecte (sau nu sunt foarte sinceri). Dar în cazul în care ceva nu merge bine, ai nevoie de o opinie avizată. „Nu te jena: durerea și disfuncția erectilă sunt probleme frecvente”, spune dr. Hadley Wood, urolog la Clinica Cleveland. Uneori cauza este locală, alteori „este semnul unei probleme medicale mai extinse”, afirmă el. Află care e diferența.

+ varianta cea mai bună
varianta cea mai proastă
soluția

 

Ai dureri când urinezi
+ O substanță iritantă precum săpunul a pătruns în uretră.
Ai uretrită, o infecție bacteriană însoțită deseori de o secreție transparentă sau albicioasă.
„Urinatul va spăla substanța iritantă”, spune dr. Peter Stahl, urolog la Universitatea Columbia. Dar dacă durerea persistă sau ai făcut sex neprotejat în ultimele trei săptămâni, infecția ar putea fi dată de Chlamydia ori gonoree. Mergi la medic pentru a-ți prescrie un antibiotic.

Îți e dificil să ai erecții
+ Mda, ai băut cam multă bere.
Factori psihici precum depresia sau anumite medicamente pot fi cauza. În cazul bărbaților peste 45 de ani, dis­func­ția erectilă (DE) poate fi și un semn precoce al bolilor cardiovasculare sau al diabetului.
Responsabile pot fi deseori antidepresivele sau antihipertensivele, dar asta nu o poți stabili decât cu ajutorul medicului tău. Dacă bănuiești că problema este mai psihogenă, îți pot fi de folos discuțiile cu un psiholog.

Ai o erecție permanentă
+ Nu există varianta scenariului fericit, dar șansele de avea o erecție persistentă sunt destul de mici, cam 1 la 67 000.
Ai putea suferi de pri­a­pism, adică sângele care produce erecția ră­mâ­ne prizonier în pe­nis. Siclemia și unele medicamente (inclusiv cele pentru DE) pot fi de vină, dar uneori cauza rămâne necunoscută.
Netratată, această problemă se poate transforma în disfuncție erectilă. Așa că mergi de urgență la medic. E posibil să ai nevoie de niște deblocări.

Ai o erupție
+ Poate fi cauzată de frecarea de lenjerie (după ce ai alergat) sau ai făcut sex ori din cauza unei reacții la un detergent nou.
Ai o boală cu transmitere sexuală (BTS), probabil sifilis, care poate fi sub forma unei erupții nedureroase.
Ai făcut sex neprotejat? Programează-te la analize. Dar dacă suspectezi că e o reacție alergică sau o simplă iritație, aplică un unguent cu antibiotic pentru a reduce disconfortul. Dacă erupția persistă mai mult de două săptămâni, mergi la medic.

Ți-au apărut niște bube
+ Factorii iritanți pot fi responsabili, iar în zona scrotului, un fir de păr care crește sub piele.
E herpes genital sau sifilis. Ori o reacție adversă la un medicament.
Dacă durerea persistă mai mult de două săptămâni sau ai făcut sex neprotejat, mergi la doctor. Dar dacă e un fir de păr, poți rezolva problema prin aplicarea unei comprese calde de două ori pe zi.

Sânge în spermă
+ Liniștește-te. Bărbații se înspăimântă dacă văd sânge sau culoarea roz în spermă, dar acest fapt nu se asociază aproape niciodată cu o problemă gravă.
Este o infecție a prostatei sau a testiculelor, ori, mai puțin probabil, cancer.
Dacă înroșirea spermei este singurul simptom, nu e cazul să înnebunești de grijă. Dar dacă ai dureri la ejaculare sau observi sânge și în urină, ai putea avea o infecție serioasă. Fă-ți imediat o programare la medic.

 

Metode ciudate care funcționează

Îmbunătățește-ți calitatea spermei
„Stilul de viață de astăzi îți afectează fertilitatea“, spune dr. Edmund Sabanegh, urolog în Cleveland.

Fă mai multă mișcare: un studiu din British Journal of Sports Medicine arată că bărbații care au făcut săptămânal cel puțin 15 ore de sport au avut o concentrație a spermei cu 73% mai mare față de cei care s-au mișcat mai puțin de cinci ore.

Mănâncă mai sănătos: cercetătorii de la Harvard au descoperit că peștele, carnea de pui, fructele, legumele și cerealele integrale sunt cele mai bune alimente pentru fertilitate. Nocive sunt carbohidrații în exces și lactatele grase.

Relaxează-te: bărbații stresați au avut parametri mai scăzuți la spermogramă. Pentru a fi mai puțin stresat, fă mai multă mișcare și dormi mai mult.

 

Adaptare de dr. Oana Zărnescu. Foto: Jamie Chung.  Ilustrație: Marco Goran Romano

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here