Salvați bărbații!

0
878

De Paul John Scott. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Ilustrații de Jesse Lenz.

Iată un experiment de gândire: ia în considerare toate chestiile negative care li se întâmplă de obicei bărbaţilor și încearcă să-ţi imaginezi cât de rău te-ai simţi dacă s-ar confrunta femeile cu așa ceva. Ce-ar fi dacă femeile ar muri cu cinci ani mai devreme decât bărbaţii, din cauze care nu au nicio legătură cu biologia, ci cu neglijenţa? Ce-ar fi dacă femeile ar înregistra o rată a deceselor mai crescută decât în rândul bărbaţilor, produse de nouă dintre cele zece cauze principale ale mortalităţii, precum cancer, boli cardiovasculare, infarct miocardic și boli pulmonare? Oare aceste date ameţitoare nu ar justifica crearea unei organizaţii guvernamentale responsabile cu inversarea trendului?

Răspunsurile sunt, ­bineînţeles, da, da și da. Cu toate acestea, dacă inversezi scenariul, bărbaţii deţin mâna pierzătoare în jocul sănătăţii, iar acele întrebări ipotetice se transformă în afirmaţii factuale. Bărbaţii chiar mor mai tineri – și din cauza unor boli grave ori traume –, comparativ cu femeile. Dar aceste date sumbre sunt departe de a da alarma în camerele legislative, mai degrabă provoacă doar căscaturi. Bineînţeles că bărbaţii mor mai devreme și într-un mod mai violent. Pur și simplu o facem.

„Există o percepţie populară conform căreia este normal ori natural ca femeile să trăiască mai mult decât bărbaţii“, spune Ron Henry, cofondatorul Men’s Health Network, un grup de advocacy cu sediul în Washington. (MHN nu este afiliată cu această revista, cu excepţia faptului că au o misiune comună.) „Dar odată ce începi să cercetezi, realizezi că nu este nimic biologic la bărbaţii care suferă de moarte prematură și dizabilităţi.“

Conform cifrelor furnizate de Centrul de Control al Bolilor, speranţa de viaţă a unui bărbat american în 1919 era de 55,5 ani versus 57,4 ani în cazul femeilor. Începând cu 1979 ambele sexe au trăit mai mult (datorită vaccinurilor); totuși, diferenţa de longevitate dintre bărbaţi și femei a crescut în mod dramatic. Durata medie de viaţă a bărbaţilor a ajuns la doar 70 de ani, faţă de 78 la femei. Aceasta este o creștere cvadruplă în avantajul femeilor.

1
2
3
4
5
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here