Robotul ăsta operează mai bine decât doctorul tău

0
524
robot

STAR a efectuat deja operații pe țesut moale viu fără asistență umană!

Încă din perioada trilogiei Star Wars, când R2-D2 a ajutat Alianța Rebelă să distrugă Imperiul, roboții ajută oamenii să facă lucruri incredibile.

Doctorul Peter Kim crede că această mașinărie nouă – care salvează vieți în operații – ar putea fi versiunea modernă a lui R2-D2. Și această tehnologie revoluționară ar putea intra în viețile noastre mai devreme decât ne-am fi așteptat, conform site-ului Vocativ.

Dr. Kim, vicepreședintele Institutului Sheikh Zayed pentru Inovare în Chirurgia Pediatrică din cadrul Sistemului Național de Sănătate a Copiilor din Washington D.C., se referă la Smart Tissue Autonomous Robot sau STAR. Chirurgul robotic STAR folosește imagistica 3D și tehnologii de detectare pentru a-și dezvolta vederea și precizia.

Dr. Kim a declarat pentru Vocativ că mașinăria este mai bună decât un chirurg uman pentru că poate vedea „mai mult decât ar putea permite vreodată spectrul optic uman”. Acesta spune că procedurile folosite de STAR sunt comparabile cu tehnicile chirurgicale folosite de doctori.

„Dacă o comparăm cu un standard chirurgical folosit în prezent, realizat cu tehnica deschisă, tehnica minim invazivă sau tehnica asistată de robot, această mașinărie se descurcă mai bine decât chirurgii cu foarte multă experiență”, a afirmat doctorul Kim pentru Vocativ. Evenimentele care demonstrează potențialul robotului STAR au făcut deja înconjurul internetului. În luna mai a anului trecut, STAR „a operat cu succes pe țesut moale viu fără asistență umană”, prima dată în istorie când un robot a reușit această performanță, scrie New Scientist.

Tehnologia are ca scop reducerea complicațiilor, ceea ce ar face intervențiile chirurgicale mai sigure și ar îmbunătăți șansele pacienților, spune doctorul Kim.

„În același timp, acesta democratizează modul în care efectuăm operații astfel încât oricine poate avea acces la tehnologia asta în orice colț al lumii.” Chiar dacă primele rezultate ale STAR sunt foarte promițătoare, Kim ține să sublinieze că scopul roboților este doar să ușureze munca doctorilor, nu să o preia complet.

„Nu vrem să înlocuim chirurgii, ci să dezvoltăm randamentul și capabilitatea chirurgilor”, a adăugat aceasta. Apoi, Kim a încheiat spunând: „În viitor, uneltele vor lucra alături de chirurgi pentru a salva vieți.”

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here