Purtător de HPV?

0
1777

De Julie Stewart. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Ilustrație: Edel Rodriguez.

Numărul bărbaților infectați cu HPV a crescut cu 50% în ultimii 20 de ani. Iată cum să te protejezi.

Bărbaților le place să clasifice lucrurile. Chiar și bolile cu transmitere sexuală: există cele groaznice (HIV/SIDA) și apoi restul, ca infecțiile care produc o erupție cutanată, dar, în general, dispar cu un tratament prompt.

Însă infecția cu HPV (Human Papilloma Virus) merită să aibă propria categorie. În primul rând, e frecvent întâlnită. Se estimează că peste 70% din populaţia globului a fost sau este infectată cu unul dintre tipurile acestui virus. Cel mai înfricoșător fapt despre HPV e efectul: un risc crescut de cancer. Din ce în ce mai mulți bărbați sunt diagnosticați cu cancer la nivelul gâtului, limbii (vezi cazul lui Michael Douglas) și amigdalelor, din cauza infecției cu HPV și, potrivit statisticilor Centrului American de Control al Bolilor (CDC), rata de incidență continuă să crească – 9.100 de bărbați pe an. HPV poate să determine și cancer penian sau anal, două dintre cele mai grave boli de pe lista noastră.

Cum te ferești de pericol? E complicat. Avem însă câteva sfaturi care îți pot salva viața.

Testează-te

O femeie poate fi testată pentru HPV ­printr-o analiză Babeș-Papanicolau, ce constă în recoltarea unei probe de celule (frotiu) de pe suprafața colului uterin, dar nu există un test pentru bărbați. Un studiu din JAMA Oncology arată că aproape jumătate dintre bărbați sunt infectați.

„Virusul poate fi detectat în celulele de la nivelul gurii, penisului ori anusului, dar cum colectarea corectă a unor probe în aceste zone nu este foarte simplă, rezultatele acestor teste sunt deseori inexacte“, spune dr. Eric Buhi de la Centrul de Cercetare asupra Sexualității și Sănătății Sexuale din cadrul Universității San Diego, California. „Pur și simplu, nu există un loc perfect pentru a testa modificarea periodică a celulelor, cum e cazul cervixului la femei“, spune el. Rectul poate fi zona cea mai adecvată, însă aceste analize nu sunt de rutină, ceea ce îngreunează depistarea infecției. Cere o testare dacă faci sex anal și/ori suferi de HIV, ambele crescând riscul de HPV.

Pune bariere

Când discuți cu partenera despre testarea pentru BTS, întreab-o despre HPV. Dacă a fost testată pozitiv, nu presupune că ea a avut un număr mare de parteneri sexuali ori că te-a înșelat; infecțiile cu HPV sunt foarte răspândite și pot apărea la analize mult mai târziu după expunere. Când ai îndoieli, folosește un prezervativ. Nu e soluția ideală, din moment ce HPV se transmite prin contactul cu pielea și vei atinge o suprafață mare chiar dacă ai protecția pusă. Totuși, prezervativele sunt utile. Mai mult, un studiu publicat în Journal of Infectious Diseases arată că, la bărbații cu multiple partenere care au folosit prezervativ, riscul infectării cu HPV a scăzut la jumătate.

Dacă ești singur, probabil deja ți-a intrat în rutină să folosești prezervativul. Însă ce părere ai despre sexul oral? Aici intervine barajul dentar (dental dam) ca protecție, acea bucată de latex subțire ori poliuretan care se folosește și în cabinetele stomatologice pentru izolarea dinților.

Pune folia pe vagin înainte de a trece la treabă. Nu e ciudat. Este o soluție inteligentă, deoarece te protejează împotriva secrețiilor. Într-un studiu de la Universitatea din Washington, doar un mic procentaj de bărbați a folosit aceste folii în timpul sexului oral, iar niciunul dintre aceștia nu s-a infectat cu HPV. Acestea sunt autorizate de Agenția Americană de Medicamente și reduc riscul infectării. Comandă foliile dintr-un sex‑shop sau din magazinele adresate cabinetelor dentare (cabinet.tehnicaldent.ro, 35 lei pachetul). „Poate funcționa și un prezervativ tăiat cu atenție ori chiar o bucată de folie alimentară“, spune dr. Stephanie Marhefka de la departamentul de sănătate comunitară și familială din cadrul Universității din Florida de Sud.

Vaccinează-te

Până în prezent, peste 200 de milioane de persoane au fost vaccinate anti-HPV în întreaga lume, iar organismele europene şi internaţionale recomandă imunizarea, fără ezitare. Pe plan global, 65 de ţări au vaccinarea HPV inclusă în programele naționale de vaccinare gratuită. În România, în 2008, a fost demarată prima campanie de vaccinare a fetiţelor de clasa a IV-a, dar numai 2% dintre copii au fost vaccinaţi, din cauza refuzului părinților. Australia, Canada şi Statele Unite vaccinează și fete, şi băieţi. În ­America, 28 de procente dintre băieții cu vârsta de 11-12 ani au primit cele trei doze. În țara noastră, vaccinarea împotriva HPV nu a fost recomandată și băieților, însă mulți specialiști sunt de părere că ar trebui făcută și în cazul lor.

De ce este important să te vaccinezi, chiar și după 26 de ani? „Dacă ai avut doar câteva partenere sexuale, există o șansă mare de a nu fi infectat cu toate cele nouă tulpini responsabile de apariția cancerului care sunt incluse în vaccin“, spune dr. Stephen Goldstone de la Școala de Medicină Icahn din cadrul Spitalului Mount Sinai. De exemplu, ar fi o alegere isteață pentru bărbații care divorțează și reintră pe scena întâlnirilor. „Iar vaccinarea este necesară pentru bărbații care întrețin relații sexuale cu alți bărbați“, spune dr. Goldstone. În acest caz, riscul de cancer cauzat de HPV se poate multiplica.

Vorbește cu dentistul tău

De patru ori mai mulți bărbați sunt diagnosticați cu cancer orofaringian asociat cu HPV comparativ cu femeile. Explicația? Se pare că bărbații elimină mai greu infecțiile orale cu HPV decât femeile, arată studiile. Asigură-te că stomatologul tău efectuează un screening de cancer la fiecare vizită. „Dentiștii ar trebui să fie pregătiți să examineze țesuturile moi din interiorul și exteriorul gurii, în plus, să identifice leziuni suspecte și să ceară o biopsie în caz de nevoie“, spune dr. Katharine Ciarrocca de la Colegiul Dentar din Georgia. Fii atent la semne, cum ar fi durerea persistentă în gât, probleme la înghițit, răgușeală, durere la nivelul urechii, umflarea ganglionilor limfatici sau o pierdere inexplicabilă în greutate. Tipurile de cancer oral asociate cu HPV au o rată de supraviețuire bună, mai ales dacă sunt depistate timpuriu.

Dilema ei cu HPV

„Maria“, o femeie singură în jur de 30 de ani, a mers la ginecolog anul trecut pentru un control de rutină. Câteva zile mai târziu, a descoperit că are ­HPV-16, o tulpină cu risc crescut de cancer cervical. Vestea a venit ca un trăsnet. „Chiar dacă infecția cu HPV e frecvent întâlnită, nu o vreau“, spune ea. O compară cu o răceală – este o afecțiune „normală“, dar când ești bolnavă și stai la pat, ți-ai dori să nu o fi ­făcut și nu vrei să o dai și altora.

O testare amănunțită a arătat că riscul Mariei de cancer cervical e relativ scăzut, iar corpul ar putea elimina infecția. Până la următoarea testare, Maria are o dilemă: ar trebui să le spună viitorilor parteneri că e infectată cu HPV?

Doctorul Mariei a spus că nu e cazul. E posibil ca ea să nu transmită infecția și, chiar dacă ar face-o, partenerul ei ar putea-o elimina rapid. Circa jumătate dintre infecțiile cu HPV se elimină spontan în șase luni de la infectare, iar majoritatea dispar după doi ani. Poate. „E încă discutabil dacă o eliminăm din corp sau doar o supresăm, ca herpesul“, spune dr. Goldstone.

Ideea de a păstra secretul infecției cu HPV o deranjează pe Maria. Dacă partenera ta ar avea acest virus, ai vrea să știi? Dacă tu ai fi infectat, i-ai spune? Discută aceste aspecte cu partenera.

Cum cauzează cancer infecția cu HPV 

Virusul infectează și manipulează celulele.

Articol preluat din ediția de mai 2017.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here