Printre degete

0
267

Spune-mi dacã le ai, și eu iti spun cum se numesc…

Flictenele (Basicile)

Flictenele pot aparea in orice zona a pielii, daca acolo se produc frictiuni repetate sau arsuri. La nivelul picioarelor, tictenele apar in zonele unde incaltamintea nu se potriveste (prea strimta, prea larga sau prea rigida). Fortele de frecare ce apar in timpul mersului produc in straturile pielii o “forfecare” cu formarea unor zone de separatie ce se vor umple cu un lichid clar. Daca frecarea continua, tictena poate deveni sangvinolenta.

Presiunea creata de acest lichid afecteaza terminatiile nervoase, de aici si durerea. Tratamentul lor trebuie facut corect si rapid, deoarece exista pericolul infectarii. Daca tictena nu este rupta, se va dezinfecta bine zona si, cu virful unui ac steril, se va intepa. Lichidul colectat se elimina, durerea dispare, iar stratul de piele “totant” va fi un pansament ideal pentru stratul profund, care se va maturiza rapid. Orificiul practicat in tictena trebuie sa fie destul de larg pentru a nu se inchide, iar supra-infectarea va fi evitata printr-o igiena riguroasa si prin aplicarea unui pansament.

Daca tictena este rupta, “pielita” trebuie indepartata si se va aplica apoi pomada antibiotica si un pansament mai gros pentru protec- tie mecanica. Mult mai putin dureros, dar si mai ieftin, este “tratamentul” preventiv: o incaltaminte pe masura si de calitate, iar pentru cei care se confrunta deja cu afectiuni ce deformeaza laba piciorului, consultarea unui medic podolog.

Durioanele (Bataturile)

Reprezinta o adaptare a pielii la o agresiune mecanica progresiva si de durata (frecare, presiune). Pielea se ingroasa (hiper-keratoza) in zona afectata, fenomenul producindu- se acolo unde pielea se ata intre doua structuri rigide (exemplu tipic: dedesubt se ata os sau articulatie osoasa, iar deasupra se ata un bombeu rigid). Cind bataturile sint localizate intre degete, au de obicei o textura mai moale.

Presiunea exercitata de batatura (in timpul mersului, de exemplu) duce la compresia pielii si a terminatiilor nervoase atate dedesubt, care se soldeaza cu aparitia durerii. Bataturile nu au un rol functional si deci pot fi indepartate fara consecinte negative. Totusi, trebuie evitate metodele drastice de eliminare a acestora, cum ar fi dispozitivele taioase sau cele abrazive (ex.: lamele sau piatra ponce). Cea mai sigura si eficienta metoda este aplicarea de plasturi sau solutii coloidale cu acid salicilic.

Pentru cresterea efectului de macerare a acidului salicilic si pentru o actiune de eroziune lenta, batatura trebuie umezita timp de 5 minute inainte de aplicarea acidului salicilic. Plasturii si acidul salicilic coloidal trebuie aplicate si indepartate conform instructiunilor; plasturii se indeparteaza de obicei dupa 48 de ore, inlocuindu- se cu altii la fiecare 2 zile, timp de 2 saptamini, iar aplicatiile cu substanta coloidala se efectueaza o data sau de doua ori pe zi, timp de cca 2 saptamini. Pentru eliminarea disconfortului pot fi utilizati niste bureti speciali.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here