Poți să mori dacă te scremi prea tare?

0
1082

De Christa Sgobba. Foto: Guliver/Thinkstock. Adaptare: Casa de Traduceri

Elvis a dat ortul popii în timp ce stătea pe tron. Unii spun că a suferit un atac de cord din cauza consumului de droguri, dar alții speculează că greutatea corporală i-a venit de hac.

În schimb medicul său personal a lansat o altă teorie – de altfel foarte controversată – în cartea sa din 2010 The King and Dr. Nick: El susține că vedeta a dat colțul pentru că s-a scremut prea tare pe tronul său din porțelan.

Oricât de ciudat ar suna, există o legătură demonstrată între defecare și deces. Un om de știință norvegian a publicat primul raport al unui astfel de caz în 1968.

Cum te poate omorî un cârnat prea mare

De vină este o afecțiune rară denumită sincopa de defecație, un termen complicat pentru pierderea conștiinței, sau mai exact leșinul în timp ce îți eliberezi intestinele.

Când ne pregătim de defecație, instinctiv adoptăm o tehnică de respirație cunoscută drept manevra Valsalva, explică Dr. Satish Rao, M.D., directorul Centrului de Sănătate Digestivă din cadrul Universității Augusta.

În esență, te lași în jos ca să elimini scaunul. Respiri adânc, îți ții respirația, apoi încerci să expiri cu căile respiratorii închise.

Astfel, se mărește volumul plămânilor, care împing diafragma în jos. La rândul său, diafragma împinge organele abdominale, care creează presiune asupra pelvisului.

Ca rezultat, mușchii anusului se relaxează ușor, eliberând conținutul intestinului gros.

Dar, atunci când îți ții astfel respirația, apar și alte modificări importante în alte părți ale corpului, spune Dr. Rao.

Deoarece ții aerul în cavitatea toracică, fluxul sanguin este obstrucționat. Astfel, inima și creierul primesc mai puțin sânge, ceea ce scade tensiunea arterială.

Din acest motiv poți să amețești sau chiar să leșini.

Iar dacă fluxul sanguin spre inimă este obstrucționat total – mai ales la o persoană care are deja unele blocaje arteriale – acest lucru poate fi suficient pentru a declanșa un atac de cord, spune Dr. Rao.

Moartea prin defecație: Cine este în pericol?

La bărbații sănătoși, acest răspuns fiziologic nu ridică probleme, spune Dr. Rao. Ei pot să regleze scăderea tensiunii arteriale foarte rapid, înainte de instalarea vreunui simptom.

Dar persoanele cu afecțiuni cardiace sau cu probleme de tensiune arterială, sau cele care iau medicamente pentru hipertensiune, se expun unui risc mai mare.

Asta deoarece receptorii speciali din organism care reglează tensiunea arterială funcționează deja la un nivel sub optim, ceea ce îi predispune la o capacitate scăzută de menținere a unui flux sanguin adecvat.

Pe scurt: Bărbații sănătoși n-au de ce să se îngrijoreze, nu vor muri pe tron.

Dar bărbații cu probleme cardiace sau de tensiune arterială ar face bine să nu se screamă prea tare. Scremutul intensifică răspunsul organismului la manevra Valsalva.

Cum poți face asta inteligent? Redu riscul de constipație, astfel încât scaunul să iasă ușor, fără efort.

Poți face asta introducând mai multe fibre în dieta ta: O meta-analiză realizată în 2013 în China a concluzionat că persoanele care și-au crescut aportul de fibre în alimentație au fost cu 19% mai predispuse să aibă scaune mai dese.

Încearcă să consumi 38 de grame, cantitatea recomandată de Institutul de Medicină, dar nu te bloca pe o cifră anume, spune Alan Aragon, M.S., consultant de nutriție Men’s Health SUA.

În schimb, încearcă să consumi fibre din surse integrale și cu procesare minimă, de exemplu din legume fibroase, fructe integrale, legume, nuci și cereale, precum ovăzul sau quinoa.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here