Pilule de intelepciune

0
219

La farmacie se aplica acelasi principiu ca si la bacanie: medicamentele mai scumpe sint mai bune? TIBERIU C., CONSTANȚA

Atit pretul, cit si denumirea aceleiasi substante active pot varia in functie de producator.Regulile din industria farmaceutica sint foarte stricte, medicamentele putind fi comercializate doar daca corespund standardelor internationale de fabricatie GMP (Good Manufacturing Practice). Deci, nu poti pune la indoiala calitatea unui medicament doar pentru ca este mai ieftin.

Desi anumiti producatori isi promoveaza produsele avind “in spate” studii clinice sau tehnologii de fabricatie avansate, in majoritatea cazurilor diferentele de pret nu sint justificate. Totul este o chestiune de marketing, de multe ori farmacistul fiind “constrins” sa recomande medicamentul mai scump pentru a obtine cash-tow-ul necesar functionarii farmaciei.

Tatic fara voie

Prietena mea ia anticonceptionale si, totusi, a ramas insarcinata. E posibil? LUCIAN A., GALATI

Da, este posibil. S-a demonstrate ca dupa un an de administrare riguroasa a contraceptivelor orale, rata de esec este de 0,2%. In realitate, acest procent este mai mare, sarcina aparind la 3% dintre femeile care iau contraceptive. Cauzele care determina scaderea eficientei contraceptivelor orale sint tratamentele concomitente cu antibiotice, barbiturice, ciclofosfamida, carbune medicinal, unele laxative sau o simpla indigestie insotita de varsaturi ori diaree. Sau poate ca, pur si simplu, prietena ta a uitat sa ia o pastila intr-una din zile.

Vitamine nesanatoase

Ce vitamine nu trebuie sa iau in exces? IONUT, VIA E-MAIL Contrar parerii generale ca vitaminele reprezinta un panaceu, nu avem nevoie de suplimente vitaminice decit in anumite perioade: copilarie, sarcina, virsta inaintata, suprasolicitare fizica si intelectuala, boli severe. In rest, este suficienta o dieta echilibrata. Megadozele de vitamina A, B6, C, D, E, niacina si acid folic produc fenomene toxice severe.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here