Pericolul din casa

0
256

Un animal de casa este un aliat de nadejde in lupta impotriva stresului, iar mai putin stres inseamna o sanatate mai buna. Teoretic, pentru ca uneori, chiar si animalutele inocente iti pot afecta sanatatea.

Pasarile

Bacteriile inhalate din fecalele uscate ale pasarilor si praful raspindit din pene iti pot provoca psitacoza – boala infectioasa, virotica a papagalului, transmisibila si omului, sub forma unei pneumonii. Curata cusca regulat si nu lasa gainatul sa se usuce – eventual sa se evapore, ca sa nu mai trebuiasca sa-l speli tu.

Pisicile

Dintisorii pisicilor sint subtiri si ascutiti, adica patrund adinc in carne si provoaca infectii. Printre bacteriile transmisibile se numara si Bartonella henselae, cauza febrei si a nodulilor limfatici intamati. Uneori, infectiile genereaza si conjuctivita. Toxoplasma gondii, un microb specific pisicii, provoaca avort si malformatii fetale la femeile gravide.

Ciini

Linsul lor e mai periculos decit muscatura – gura ciinelui contine aproximativ aceeasi cantitate de bacterii ca si fecalele. Sint purtatorii giardiei. Toxocara caniiun, microb specific ciinilor, provoaca avort si malformatii fetale la gravide.

Pestii

Nu sint periculosi – exceptie fac piranhia -, dar acvariul da. Bacterii care vietuiesc in apa patrund in corp prin taieturi si pot provoca adevarate ulceratii la nivelul pielii. Protejeaza-ti miinile cu manusi de cauciuc.

Sopirle si broaste testoase

Studii au aratat ca 90% dintre iguane sint purtatoare de salmonella. Broastele testoase si alte specii de amfibieni pot transmite bacteria, care invadeaza intestinele umane si provoaca febra si diaree.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here