Pastile care te ajută să dormi

0
1730

De Richard Laliberte. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Guliver/GettyImages.

Dintre toate detaliile pe care Eric Adams nu și le amintea, cel mai mult îl îngrijora pușca – o carabină cu calibrul de .22 (5.65 mm) pe care a adus-o într-o zi de vară, în urmă cu câțiva ani, la o competiție de biatlon (alergare-tragere cu arma la țintă) din nordul orașului New Jersey.

Cel puțin asta i s-a spus. Dimineața evenimentului a fost – și încă este – o necunoscută. El nu-și poate aminti nimic din ceea ce s-a întâmplat atunci. Nici că și-a luat pușca și a băgat echipamentul în mașină. Nici că a purtat o conversație cu soția și copiii la plecare sau că a condus o oră până în afara orașului New York. Nici că și-a scos pușca și echipamentul din mașină, a vorbit cu amicii săi sau că a tras cu pușca pentru a o calibra. Nu-și amintește nici că a alergat aproape cinci kilometri sau că s-a oprit de două ori pe traseu pentru a doborî țintele. Nici că și-a urcat din nou echipamentul în mașină și a condus spre casă.

Nimic până la ora 10, când s-a văzut stând la volanul mașinii sale, holbându-se la o sticlă cu apă și câteva batoane proteice despre care nu știe când le-a cumpărat.

În acel moment și-a dat seama că nu are absolut nicio idee despre cum a ajuns acolo. A oprit mașina și a deschis portbagajul. Acolo se afla arma. „Era clar că s-a tras cu ea și că lipseau gloanțe“, spune Adams.

Ceea ce Adams își poate aminti – ultimul său moment de veghe înainte de a-și veni în fire într-o mașină cu miros de praf de pușcă – este că a luat o pastilă de somn cu eliberare prelungită (a cărei substanță activă se numește zolpidem) la miezul nopții, pentru a se odihni cât mai bine înainte de cursă, după ce avusese o săptămână extenuantă.

Mulți bărbați au luat sau au fost tentați să apeleze la medicamente care induc somnul, așa-numitele hipnotice sau somnifere. Nevoia era mare. Între anii 1993 și 2007, aproape s-a dublat numărul de persoane care mergeau la medic pentru tratarea insomniei, aflată în top trei pe lista de probleme, iar diagnosticul de insomnie a crescut cu 700 de procente. Prescripțiile de somnifere s-au triplat în rândul adulților tineri într-o perioadă similară, între 1998 și 2006. Probabil nu este o coincidență că acest val a apărut cam în aceeași perioadă cu lansarea unei noi clase de medicamente pentru somn care conțineau substanțele active zolpidem și zaleplon, poreclite „medicamente din clasa Z“, deoarece numele lor încep cu litera Z.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here