Pareaza atacul din creier

0
308

In cazul in care te linisteste cu ceva, sa stii ca nu esti singurul care are dureri atroce pe cap. Ai avut chiar si predecesori de vita nobila : Elvis Presley si Cezar. Si ei “s-au dat cu capul de pereti”, si asta cu mult timp inainte sa existe monitoare, picamere si sucuri pe baza de cola la discretie.

Lumea cheltuie azi miliarde de euro pentru a scapa de aceste dureri, iar majoritatea sintem atit de nauciti de prezenta lor, incit nici nu stim care sint cauzele si cit de grava e situatia. Mai mult, barbatii au tendinta de a ignora cefaleele si nu se duc la doctor nici cind situatia o cere. Durerile de cap pot deveni o problema serioasa, care trebuie tratata. De aceea, mai intii trebuie sa ati cu cine ai de-a face. Iata cele trei ipostaze ale dusmanului:

Cefaleea de tensiune

Cine sufera din cauza ei: Aproape oricine.
Cit de des apare: Zilnic, uneori chiar timp de mai multe saptamini.
Cum te simti: Cineva ti-a prins capul intr-o menghina si te stringe de zor.
Ce se intimpla, de fapt: Receptorii de durere din trunchiul cerebral interpreteaza gresit stimuli inofensivi, precum stresul si tensiunea musculara, considerindu-i o cauza a durerii.
Cea mai buna metoda de prevenire: Bea mai multa apa. Cine nu bea destula mai mult ca sigur va avea batai de cap, la propriu. (Prin contrast, alcoolul contine tiramina, un aminoacid despre care se crede ca dilata vasele de singe si produce dureri de cap.) Cel mai bun tratament: inghite niste pastile.

Dar ia-o incet, pentru ca excesul de atacuri impotriva durerii provoaca o adevarata cursa a inarmarii. (Cu cit iei mai multe medicamente, cu atit vei fi mai sensibil la durerile urmatoare, deoarece creierul se va obisnui cu ele si nu va mai secreta substante chimice cu efect analgezic, asa cum face de obicei.) Aspirina, paracetamolul si celelalte produse asemanatoare sint de ajuns pentru o durere ocazionala. Daca durerea persista, incearca reteta perfecta impotriva durerii de cap, nascuta din combinatia urmatoarelor ingrediente: 1. 250 mg de aspirina.

Cea mai buna varianta e Alka-Seltzer, deoarece se dizolva in apa; asta ajuta la absobrtia analgezicului si nici nu deranjeaza stomacul. 2. 200 mg de acetaminofen (= paracetamol). 3. 100 mg de cofeina (cantitatea dintr-o ceasca de cafea). Cofeina regleaza receptorii cerebrali care anihileaza durerile. Cercetatorii de la Universitatea Essen (Germania) au descoperit recent ca aceste trei ingrediente au eficienta maxima cind sint luate impreuna. Si exista un medicament care le contine pe toate, un calmant numit Excedrin.

Sfatul nostru: infasoara un prosop in jurul gitului. Acesta va presa vasele de singe dilatate si-ti va alina durerea. Ia partea buna a lucrurilor: toate aceste dureri au si un sfirsit.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here