Păcăleşte-ți creierul

0
343

Scenariul
Doctorul tău ţi-a recomandat să mănânci fulgi de ovăz ca să reduci nivelul de colesterol, dar tu continui să-ți cumperi hot dog. Îţi place, aşa că ignori sfatul.

Bariera mintală
Efectul expunerii. „Cu cât eşti mai familiarizat cu ceva, cu atât îţi place mai mult“, spune Tania Chartrand, profesor de marketing şi psihologie la Universitatea Duke. Dacă obişnuieşti să mănânci prostii, va fi greu să te dezobişnuieşti.

Soluția
Creează-ţi un obicei nou. Fă un efort să mănânci fulgi de ovăz la fiecare mic-dejun. Prima zi va fi cea mai dificilă, însă cercetătorii olandezi au constatat că viciile vechi devin mai puţin presante după ce le ignori de trei ori.

 

Scenariul
Aplici pentru jobul perfect. Eşti chemat la interviu, iar tu te pregăteşti până după miezul nopţii. Dimineaţa te trezeşti mai târziu, dar reuşeşti să ajungi în grabă. Cu toate acestea, răspunzi corect la toate întrebările. Dar de ce nu ai fost angajat?

Bariera mintală
Efectul primei impresii. „Asta arată că deciziile dintr-un domeniu afectează alte domenii“, spune dr. Brad Verhulst, de la Universitatea Virginia. Intervievatorul ţi-a văzut cearcănele mari şi şi-a dat seama că nu eşti potrivit pentru job.

Soluția
Foloseşte-te de prima impresie. „Oamenii percepuţi drept atrăgători par, de asemenea, mai competenţi“, spune Brad Verhulst. Aşa că, în noaptea dinaintea interviului, relaxează-te şi mergi la ­culcare devreme. A doua zi vei arăta bine.

  

Scenariul
Eşti la sală şi observi o fată drăguţă. Te îndrepţi spre ea ca s-o saluţi. Deodată, devii mai conştient de prezenţa celorlalţi oameni care se antrenează. Îţi imaginezi cum râd de tine în timp ce încerci să agăţi. Decizi să nu rişti.

Bariera mintală
Efectul reflectoarelor. E tendinţa oamenilor de a supraaprecia atenţia pe care o acordă ceilalţi comportamentelor lor zilnice. Când crezi că mişcările tale sunt urmărite, eşti mai puţin înclinat să fii creativ ori să-ţi asumi riscuri în public.

Soluția
Realizează că nimănui nu-i pasă. Participanţii la un studiu de la Univer­si­ta­tea Cornell care au purtat tricouri haioase au crezut că un număr dublu de trecători i-a remarcat, față de realitate. De fapt, oamenii nu sunt prea interesați de persoana ta.

 

Scenariul
Chelneriţa de la barul unde mergi cu colegii după program vă ignoră şi întârzie să vă preia comanda. De ce? Ultima oară când aţi fost acolo, aţi supărat-o – fără intenție – şi nu i-aţi lăsat bacşiş (ați presupus că altcineva din grup o va face).

Bariera mintală
Efectul spectatorului. Cu cât e mai mare un grup, cu atât mai mult scade responsabilitatea fiecărui ­membru. „Întrucât toată lumea are mentalitatea asta, de cele mai multe ori la o astfel de masă bacşişul rămâne foarte mic“, spune Verhulst.

Soluția
Asumă-ţi responsabilitatea. „Cea mai bună metodă de a elimina mentalitatea de turmă e să-i recunoşti existenţa“, spune Verhulst. Deci, fie laşi mai mult bacşiş, fie îi ceri chelneriţei să plăteşti separat. Te vei bucura de servicii prompte.

 

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here