(P) Ce este depresia și cum poate fi tratată?

0
83
tratament depresie

O persoană care suferă de depresie se întreabă zilnic dacă mai sunt și alții care nu simt nimic, pentru care viața nu mai are sens.

Răspunsul este DA, sunt foarte mulți oameni care luptă cu depresia, care suferă în tăcere și încearcă să nege faptul că se confruntă cu o boală gravă, care le poate afecta viața extrem de mult.

Este important ca această afecțiune să fie depistată din timp, înainte de a-l conduce pe cel ce suferă către suicid. În acest sens, responsabilitatea depistării simptomelor cade de cele mai multe ori pe umerii celor din jurul lui, bolnavul nemaifiind capabil să conștientizeze gravitatea situației în care se află.

Depresia este o boală, nu un moft

Încă mai există ideea conform căreia depresia poate să dispară de la sine, că nu este o afecțiune și că cel bolnav ar trebui să lupte mai mult și să se concentreze pe activitățile de zi cu zi. Dar nu are cum să facă acest lucru, în principal datorită faptului că însăși lipsa interesului față de ceea ce îl înconjoară este un semn că boala și-a făcut apariția și că necesită o abordare aparte, specializată.

Familia, partenerul de viață și prietenii persoanei depresive trebuie să manifeste înțelegere. Aceasta este deosebit de importantă în tratarea bolii și, alături de tratamentul medicamentos și cel psihologic, poate facilita procesul de vindecare și poate să-i redea pacientului zâmbetul, energia și pofta de viață.

Semnalele de alarmă ale depresiei

Pacientul poate conștientiza boala în faza incipientă, analizându-și cât mai bine comportamentul și trăirile. Depresia se instalează ușor, începând cu o stare de tristețe apăsătoare ce face ca toate lucrurile din jur să pară lipsită de sens. Odată depistată, trebuie să se apeleze la ajutor specializat și să nu fie lăsată să se extindă până în punctul în care nici măcar tratamentul nu mai pare că are sens.

În cazul în care această boală a avansat, cei apropiați lui trebuie să preia inițiativă deoarece totul se poate termina tragic. Astfel, este important să se cunoască principalele simptome ale depresiei:

  • Tristețea persistentă, anxietatea și lipsa interesului pentru activitățile zilnice (sunt simptomele principale);
  • Sentimente accentuate de vinovăție și inutilitate;
  • Energie foarte scăzută și oboseală permanentă;
  • Modificări ale apetitului, ce se traduc prin creșteri sau luări în greutate;
  • Neliniște, iritabilitate, stimă de sine scăzută;
  • Probleme de somn – insomnii sau somn prelungit;
  • Gânduri suicidare.

Recunoașterea depresiei cu risc suicidar

Atunci când boala este prezentă de foarte mult timp și a început să afecteze viața suferindului, riscul ca acesta să recurgă la un gest suicidar crește considerabil.

Astfel, dacă persoana afectată are stări profunde de tristețe, manifestate prin plâns și dificultăți în ceea ce privește controlul emoțiilor, dacă există o tendință tot mai mare de retragere față de cei apropiați și gândurile suicidare își fac apariția, trebuie urgent să se apeleze la ajutor.

Tratamentul depresiei – o combinație între ajutor specializat și ajutor din partea celor apropiați

Depresia se poate trata și vindeca, iar în acest sens este important atât ajutorul de specialitate, cât și cel acordat de persoanele apropiate bolnavului. Pe lângă înțelegere și susținere din partea celor din jur, el are nevoie de:

  • Tratament medicamentos – medicamentele utilizate sunt special concepute pentru a ajuta persoanele cu depresie să se simtă mai bine și sunt de două tipuri: cele destinate tratării episodului acut și cele destinate întreținerii;
  • Tratament psihologic – mai exact psihoterapia, apelează la mai multe tipuri de terapii (cognitivă, interpersonală, comportamentală, familială, psihanalitică), alegerea celui mai bun fiind influențată de tipul depresiei și de personalitatea individului.

În tratarea acestei afecțiuni este deosebit de important ca bolnavul să își schimbe stilul de viață: să aibă un program de exerciții fizice și o alimentație echilibrată, să acorde mai multă importanță somnului și să se implice în activități relaxante, plăcute.

Polaris Medical – un loc în care să-ți refaci trupul și mintea

Înconjurat de natură, spitalul privat Polaris Medical apare ca un refugiu pentru cei ce doresc să se regăsească, să-și recapete vechea viață și să redobândească încredere în propriile lor puteri. Persoanele care trebuie să lupte cu depresia găsesc în acest loc puterea necesară, oamenii prietenoși și calmi care să-i susțină și cele mai bune soluții pentru a trata acestă boală care face nenumărate persoane să sufere în tăcere.

Echipa Polaris Medical crede că o abordare complexă, multidisciplinară și personalizată oferă cele mai bune rezultate. Medici psihiatri, medicii de reabilitare medicală, interniști, neurologi, cardiologi, endocrinologi și psihologi clinicieni, cu vastă experiență în domeniu, tratează cu seriozitate maximă orice problemă, oferă toate informațiile necesare și contribuie la crearea unui plan adecvat nevoilor fiecărui bolnav în parte.

Astfel, șederea în spital se transformă într-o experiență plăcută, în care depresia este eliminată și în care se leagă noi prietenii.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here