Obiceiurile tale murdare

0
261

Nu îți cureți niciodată filtrul de cafea
Rezervorul umed e un rai pentru bac­terii. Un studiu inter­na­țional a arătat că mucegaiurile și praful sunt prezente în aparatele de cafea, iar în 9% dintre ele există germeni coliformi, un grup de bacterii fecale ce include E. Coli.
Fii isteț
La două luni, umple rezervorul cu oțet alb, așteaptă 30 de minute și dă drumul unui ciclu de funcționare. Apoi, mai programează alte câteva cicluri cu apă curată.

 

Folosești telefonul în baie
„Când tragi apa, se produc aerosoli cu microbi precum norovirus și E. Coli, care pot ajunge pe telefon“, spune dr. Michael Schmidt, profesor de microbiologie la Universitatea South Carolina. Mai apoi, îl vei ține lipit de față. Urât!
Fii isteț
Ține telefonul în husă sau în ­buzunar și șterge-l zilnic cu o cârpă din microfibră. „Energia electrostatică poate îndepărta bacteriile“, spune dr. Schmidt.

 

Ești neglijent cu lentilele de contact
Dacă dormi cu ele sau refolosești soluția de curățare, îți crești riscul de infecție. Și nu uita de cutia în care le ții. Cercetătorii turci au demonstrat că 94% dintre cutiile pentru lentile erau contaminate cu cel puțin un tip de microb.
Fii isteț
Ia-ți un recipient cu un interior moale. Umple-l cu soluție pentru lentile și freacă-l timp de 10 secunde, apoi scurge lichidul. Șterge-l cu o cârpă curată.

 

Nu dezasamblezi blenderul
Dacă nu îl desfaci, înseamnă că nu l-ai curățat bine, iar data viitoare îți vei prepara un smoothie și cu microbi. Organizațiile internaționale de sănătate publică au avertizat că blenderele sunt printre cele mai infestate obiecte din bucătării.
Fii isteț
Scoate-l din priză și dezasamblează-l. Spală și șterge fiecare piesă înainte de a le monta la loc. Sau folosește un blender vertical, deoarece se curăță mai ușor.

 

Îți pui picioarele pe masa de cafea
Germenii de pe încălțăminte vor migra pe masă. „Ceea ce poate fi o problemă dacă pui mâna pe masă, apoi pe alimente“, spune dr. Schmidt. În urma unui studiu s-au găsit bacterii fecale pe 70% dintre mesele de cafea.
Fii isteț
Folosește masa ori pentru picioare ori pentru alimente, nu pentru ambele. Șterge-o săptămânal cu o substanță fără ingrediente toxice și cu efect dezinfectant.

 

Sala ta de gimnastică e curată?
Pe scurt: nu. O cercetare care a inclus 51 de testări făcute în trei săli de sport a demonstrat că deși aparatele erau pline de bacterii, aproape niciunul din germeni nu era periculos. Ceea ce nu e surprinzător, explică dr. Susan Whittier, microbiolog la New York Presbyterian Columbia University Medical Center. „Tone de bacterii se împrăștie atunci când facem exerciții, dar rareori ele sunt patogene.“ Cel mai riscant loc? Podeaua vestiarului. Acolo s-a găsit Candida, care poate produce o infecție a picioarelor, și Klebsiella, care se găsește în fecale. „Așa că elimină riscul purtând papuci atunci când ești în vestiar sau la duș“, spune dr. Whittier. Tot îți e teamă? Șterge băncile și saltelele cu un dezinfectant. —Angela Giannopoulos

De Lila Battis • Adaptare de dr. Oana Zărnescu • Foto: Yasu + Junko

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here