O zi urât mirositoare

0
236

Acidul ­haloacetic
Gradul de amenințare ▲ ▲ ▲ ▲ ▲
Acest acid se formează atunci când substanțele din piscine (închise sau în aer liber) intră în contact cu agenți contaminanți din aer și poate crește riscul de cancer. Cercetătorii spanioli au găsit acid haloacetic chiar și în organismul personalului de întreținere al piscinelor, care nici măcar nu înotase. Din fericire, compusul se elimină din corp în câteva ore.

Protejează-te
Fă întotdeauna duș imediat după ce ieși din piscină. Iar atunci când înoți, ține gura închisă. Nu vrei să înghiți din acea apă.

 

Mucegaiul
Gradul de amenințare ▲ ▲ ▲ ▲ ▲

Spre sfârșitul verii, sporii de mucegai cresc pe frunzele și crengile aflate în descompunere. Un studiu al Universității Tulane arată că una din zece persoane este afectată. „Dacă te-ai confruntat vreodată cu tuse, mâncărimi ale ochilor și nas înfundat, imediat după ce ai greblat frunzele căzute sau te-ai plimbat prin parc, probabil că suferi de alergie la mucegai“, spune dr. Moss.

Protejează-te
De acum până la sfârșitul toamnei evită activitățile prelungite în aer liber în zilele cu mult vânt, care succed celor ploioase. Dacă trebuie să aduni frunzele din curte, pune-ți o mască (sau o eșarfă) peste nas și gură. În caz că ești obișnuit să alergi prin parc, renunță pentru o vreme și antrenează-te pe un stadion.

 

Ozonul
Gradul de amenințare ▲ ▲ ▲ ▲ ▲
Ozonul este o moleculă formată din trei atomi de oxigen. Este, de asemenea, un produs al poluării care, în anumite cazuri, produce inflamație și reduce capacitatea pulmonară. În zilele cu temperaturi mai ridicate, orașele sunt cele mai periculoase zone.

Protejează-te
Află din informările oficiale care sunt nivelurile de ozon. „Dacă se depășesc limitele permise, efectuează-ți antrenamentul cardio în interior“, spune dr. James Mamary, pneumolog la Universitatea Temple. Sau așteaptă până se înserează, căci nivelul de ozon va scădea semnificativ.

 

Fumul de grătar
Gradul de amenințare ▲ ▲ ▲ ▲ ▲
Probabil încă mai profiți de vremea frumoasă și îți mai aduni prietenii la un grătar. Din păcate însă și în astfel de momente ești expus unor pericole. „Când pui pe foc cărbuni și alimente, în aer apar particule fine care se pot depune în plămâni și pot agrava astmul sau simptomele alergiilor“, spune dr. Mamary. Cercetătorii de la Universitatea Surrey au demonstrat că prepararea alimentelor prin frigere peste cărbuni produce la fel de mulți poluanți ca și gazele de eșapament ale unei mașini turate la maximum.

Protejează-te
Curăță grăsimea de pe carne pentru a reduce arderile și instalează grătarul într-un loc deschis, cât mai bine ventilat. Când întorci bucățile de carne, ține capul într-o parte pentru a limita inhalarea fumului.

 

Adaptare de dr. Oana Zărnescu. Fotoilustrație: Ryan Hopkinson

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here