O minte limpede

0
497

Conform unor studii recente, un adult poate petrece chiar si opt ore si jumatate navigand pe Internet, uitandu-se la televizor sau folosind diferite gadgeturi mobile. Specialistii in psihiatrie si stiinte comportamentale afirma ca problema o reprezinta faptul ca ramanem conectati la aceste dispozitive si aproape uitam ca avem si o viata offline. Nu lasa tehnologia sa iti controleze viata! Iata cum poti afla daca lucrurile au mers deja prea departe.

PROBLEMA
Multitasking cronic
Probabil te-ai obisnuit sa indeplinesti simultan mai multe sarcini ca sa castigi timp. Un studiu al Universitatii Stanford a aratat ca persoanele care aveau acest obicei erau mai putin eficiente decat cele care faceau asta doar din cand in cand. Concluzia? Devenim mai rapizi, dar nu și mai eficienti.

SOLUTIE
Traieste in prezent
Inainte sa postezi pe retelele sociale tot ce ti se intampla, profita din plin de experientele traite, spun psihologii. E destul timp sa-ti reactualizezi contul, dar viata trebuie traita si nu comentata. Specialistii te sfatuiesc sa aloci dimineata cateva minute pentru e-mailuri; astfel vei evita sa iti petreci toata ziua pe net.

 

PROBLEMA
Ti-e tot mai greu sa interactionezi
Psihologii afirma ca o minte dependenta de tehnologie are dificultati in a recunoaste si traduce anumite expresii faciale sau sentimente exprimate prin gesturi mai subtile. Cu alte cuvinte, scaderea abilitatilor de socializare.

SOLUTIE
Cauta linistea
Refugiaza-te din cand in cand intr-un loc linistit, ca sa reduci starile de anxietate. Nu trebuie sa fugi in munti, ci doar sa renunti la telefon si alte gadgeturi. Transforma o incapere a casei intr-un loc fara tehnologie si experientele tale sociale se vor imbunatati.

 

PROBLEMA
Epuizarea mentala
Cei care lucreaza online, fara intrerupere, timp de cateva ore, se plang de oboseala, iritabilitate, scaderea capacitatii de concentrare. Din cauza oboselii, mintea alerteaza glandele suprarenale, care produc mai multi hormoni ai stresului. Acest proces afecteaza functiile cognitive si alterarea conexiunilor neuronale din regiunile creierului responsabile cu dispozitia si gandirea.

SOLUTIE
Dormi mai mult
Intr-un experiment facut la Harvard, cercetatorii au redus impactul epuizarii mentale datorate excesului de tehnologie. Cum? Prin diversificarea sarcinilor pe care trebuia sa le indeplineasca voluntarii si prin introducerea unui program de intrerupere regulata a dispozitivelor electronice si a calculatoarelor. Caci nu trebuie sa uiti: „sleep mode“ are avantaje si pentru oameni!

Esti dependent de tehnologie?
Fa-ti testul pentru a afla raspunsul.

Raspunde la fiecare intrebare si acorda-ti punctaje de la 1 la 7, dupa cum urmeaza:
1–2 FRECVENT
3–5 UNEORI
6–7 RAR

Te enervezi cand cineva te intrerupe atunci cand esti online sau folosesti un dispozitiv mobil?
+
Folosesti tehnologia pentru a scapa de momentele sau sentimentele neplacute care apar in viata ta?
+
Timpul pe care il petreci in activitati „tehnologice“ iti afecteaza munca sau viata sociala?
+
Ai o atitudine defensiva legata de jocurile tale pe calculator sau alte activitati similare?
+
Cei din jur se plang ca petreci prea mult timp pe Internet sau folosind alte tehnologii?

=
PESTE 25: Nu esti dependent de tehnologie.
INTRE 15 SI 25: Ai tendinte de dependent.
SUB 15: Se pare ca esti deja afectat.
 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here