Nu-ți scurtcircuita creierul

0
432

Editat de Melissa Romero. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Levi Brown.

Gândește înainte să dai search pe Internet: dacă mizezi prea mult pe motoarele de căutare îți poți da mintea peste cap. Într-un studiu canadian, persoa­nele care au petrecut cel puțin 20 de minute pe zi căutând informații pe smartphoneurile lor au obținut rezultate mai proaste la un test de cunoștințe generale, față de cei care au apelat mai rar la dispozitive. „Dacă alegi să-ți eliberezi mintea în loc să rezolvi problema pe cont propriu, asta te poate determina să gândești mai puțin creativ și mai puțin analitic“, spune Nathaniel Barr, autorul studiului. Verifică-ți agilitatea mentală: o agendă și un pix costă 11 lei. Agenda costă cu 10 lei mai mult decât pixul. Cât costă pixul? (Pont: nu este un leu.) Răspuns: 50 de bani.

 

Evită atacul cerebral

Ai încă un motiv să-ți faci planuri: când ai un scop în viață, îți poți reduce riscul de leziuni ale țesuturilor cerebrale, arată un studiu recent din revista Stroke. Persoanele care au simțit că viața lor are un scop au fost de două ori mai puțin predispuse să sufere infarcte macroscopice – regiuni mici de țesut cerebral inactiv, determinat de blocarea fluxului sangvin. „Efectele pozitive ale unui hobby ori ale voluntariatului pot acționa precum un tampon împotriva bolilor asociate cu îmbătrânirea cerebrală“, spune Patricia Boyle, autoarea studiului.

 

Ascunde-ți vârsta

Serumul tinereții Dacă mănânci zilnic una sau două porții de legume verzi cu frunze, poți reduce rata declinului cognitiv până la cea a unei persoane cu 11 ani mai tânără decât tine, potrivit unei cercetări de la Universitatea Rush din Chicago.

Cum să-l administrezi Umple-ți farfuria cu spanac, varză kale și varză furajeră. „Acestea conțin acid folic, ­betacaroten, vitamina K și luteină – nutrimente responsabile cu protejarea creierului“, spune Martha Clare Morris, autoarea studiului.

 

Aroma succesului

Ai nevoie de un credit? Alege ­parfumul potrivit: aroma de lavandă te poate face să pari de încredere, spun cercetătorii din Olanda. Oamenii au oferit mai mulți bani altor persoane atunci când camera a mirosit a levănțică decât atunci când au simțit aromă de mentă ori nicio aromă. Motivul? Lavanda are proprietăți calmante; în plus, nervul olfactiv este conectat la regiunea cerebrală care manevrează încrederea pe care o avem în ceilalți. Ca să-ți crești șansele, folosește gelul antibacterian Paciulie cu lavandă și vanilie de la Sabon (24 lei, sabon.ro).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here