Nu te lăsa învins de marele C

0
373

 De Julie Stewart. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Ilustrații de Foreal & everything studio.

Cancer pancreatic

+37%*

Semnale de alarmă Diabet diagnosticat recent, pierderea apetitului, scădere în greutate neintenţionată, icter, durere de spate ori abdominală

Cancerul pancreatic e înnebunit complet după zahăr. „Creșterea incidenţei bolii poate fi atribuită parţial multitudinii de cazuri nou diagnosticate de diabet zaharat“, spune dr. Harvey Risch, profesor de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Yale. „Asta se întâmplă deoarece celulele canceroase pancreatice se bazează pe glucoză pentru a se dezvolta“, spune el. Și, deși tumorile în general sunt o veste rea, sunt foarte periculoase dacă se dezvoltă în pancreas. „Organul se află în apropierea vaselor de sânge importante, ceea ce face dificilă, dacă nu imposibilă îndepărtarea tumorii“, spune dr. Risch.

 La naiba cu marele C Lucrează cu greutăţi pentru a-ţi proteja pancreasul. Într-un studiu din Journal of Strength and Conditioning Research, persoanele care au efectuat 50 de minute de antrenament de rezistenţă de mare intensitate, timp de șapte săptămâni, și-au redus nivelurile glucozei după masă cu circa 13 mg/dl, după doar 10 minute de recuperare postantrenament. Mușchii tăi ard zahărul din sânge cu scopul de a face rost de mai mult combustibil pentru a se dezvolta, spun autorii studiului.

Cancer de ficat

+62%

Semnale de alarmă Pierdere în greutate (fără să-ţi propui), lipsă de apetit, umflarea abdomenului, greaţă, vărsături, piele și ochi ­galbeni

Ficaţii noștri încep să arate a bulgări de untură. „O parte a tendinţei de apariţie a cancerului de ficat e asociată cu creșterea constantă a steatozei hepatice non-alcoolice care deja afectează circa 20 de procente din totalul bărbaţilor americani“, spune dr. Hashem El-Serag, șeful catedrelor de gastroenterologie și hepatologie de la Colegiul de Medicină Baylor. Depozitele de grăsimi pot duce la ciroză. „Dacă ficatul tău suferă mai multe traume de-a lungul timpului, nu mai e capabil să se repare singur. Asta e configurarea pentru ciroză și cancer“, spune dr. El-Serag.

  La naiba cu marele C Ferește-te cât mai mult de fructoză: într-un studiu din Journal of Hepatology, persoanele care au consumat zilnic o băutură cu zahăr au fost cu 61 de procente mai predispuse la apariţia BFGNA. Hrănește-ţi ficatul cu ce iubește: cafea. Polifenolii din cafea pot suprima acumularea de grăsime din ficatul tău.

Cancer testicular

+16%

Semnale de alarmă Un nodul în testicule, o senzaţie de jenă în abdomenul inferior ori în scrot, o schimbare în mărimea ori forma testiculelor tale

Cercetătorii nu-și pot da seama de ce cancerul testicular este așa de răspândit. „Dar există câţiva factori de risc, cum ar fi schimbările alimentare și expunerea la agenţii carcinogeni din mediu“, spune dr. Phillip Gray, profesor asistent de radioterapie în oncologie la Școala de Medicină Harvard. O altă ameninţare? Familia ta. Potrivit estimărilor, dacă tatăl sau fratele tău a avut cancer testicular, riscul de apariţie a bolii crește de zece ori în cazul tău.

 La naiba cu marele C Pentru
că motivul apariţiei este atât de neclar, dr. Gray spune că cea mai bună tactică de prevenţie este să depistezi precoce cancerul. (Ajută faptul că rata de supravieţuire de cinci ani pentru toate etapele bolii este de 97 de procente.) Cel puţin o dată pe lună, în timp ce faci duș, dă-le „băieţilor“ tăi o mână de ajutor prin verificarea de umflături ori alte schimbări ale formei.

Melanom

+30%

Semnale de alarmă Aluniţa care are o formă aparte, melanomul nodular sau „răţușca cea urâtă“, are un diametru peste 6 mm, margini neuniforme, forme ciudate ori își schimbă culoarea

„Bărbaţii sunt «arși» de propriile obiceiuri proaste cu privire la protecţia împotriva acţiunii soarelui“, spune dr. Julie Russak, dermatolog din New York. Circa 86% dintre melanoame sunt rezultatul unei expuneri la razele ultraviolete ale soarelui, potrivit unui studiu din British Journal of Cancer. Cu toate acestea, un sondaj al Institutului Naţional American de Cancer arată că doar circa 20% dintre bărbaţi folosesc cremă solară versus mai mult de 40% dintre femei. În plus, când tipii poartă haine cu protecţie împotriva soarelui, deseori nu sunt cele mai bune alegeri: majoritatea își pun pe cap o șapcă de baseball, care nu acoperă total faţa, gâtul și urechile. Este mai eficientă o pălărie
din paie cu boruri largi (de la 160 de lei, hatson.ro).

  La naiba cu marele C „FPS este cea mai bună strategie de salvare a pielii – chiar și în timpul iernii“, spune dr. Russak. Aplică zilnic pe faţă o loţiune de protecţie solară cu vitamina C, care ajută la repararea dermului deteriorat. Antioxidantul neutralizează radicalii liberi care sunt produși la nivelul pielii după expunerea la soare, spun cercetătorii din India. Și stabilește o vizită anuală la dermatolog pentru a te asigura că aluniţele tale nu sunt maligne. Dacă examinarea include folosirea unui dermatoscop performant, cu atât mai bine – acesta evaluează riscul de malignitate al leziunilor, detectează apariţia de noi aluniţe și stochează digital imaginile pentru a le observa evoluţia în timp.

Cancer de rinichi

+40%

Semnale de alarmă Urină roșie ori roz, durere lombară pe laterale, febră cu durată prelungită care nu e cauzată de infecţie, o umflătură în lateral sau în zona inferioară a spatelui

Rinichii au sarcina grea de a regla presiunea sângelui și de a transforma reziduurile din sânge în urină. Tu cum îi răsplătești? Prin acumularea de kilograme în exces. „Asta e o problemă, deoarece creșterea în greutate determină o intensificare a presiunii sângelui și dă peste cap metabolismul. La rândul lor, aceste schimbări produc inflamaţie care favorizează apariţia tumorilor în rinichi“, spune dr. Steven Campbell, urolog la Clinica Cleveland.

  La naiba cu marele C Există mii de pași pe care îi poţi face pentru a-ţi proteja rinichii. Un studiu de la Laboratorul Lawrence Berkeley a concluzionat că persoanele care merg sau aleargă pentru cel puţin două ore și jumătate pe săptămână sunt cu 61% mai puţin predispuse să dezvolte cancer renal, comparativ cu cele care se mișcă mai puţin. Activitatea fizică, bineînţeles, te va ajuta și să-ţi menţii sub control greutatea și tensiunea arterială. Tensiunea arterială sistolică trebuie să rămână sub 120 de mm Hg; studii recente publicate în Hypertension arată că bărbaţii cu valori mai mari sunt cu 87% mai predispuși să moară din cauza cancerului de rinichi.

Un test PSA mai bun? 

Urinatul, soluţia perfectă pentru acest examen imperfect.

Testul PCA3 

„Acest test de urină măsoară nivelul de antigen 3 al cancerului de prostată, un marker care crește pe măsură ce aceste celule canceroase se multiplică“, spune dr. John Thomas Wei, profesor de urologie la Universitatea Michigan. Spre deosebire de PSA (antigen specific prostatic, 40 de lei), testul PCA3 (circa 1.000 de lei) poate ajuta la diferențierea dintre cancerul propriu-zis și afecțiunile benigne, ca prostatita ori hiperplazia benignă a prostatei. Dacă scorul de PCA3 este mare, ai nevoie de o biopsie.

Testul MiPS

Testul de urină măsoară atât T2:ERG (o fuziune anormală între două gene, TMPRSS2 and ERG, care arată cancerul de prostată), cât și PCA3. Un studiu din European Urology arată că bărbații cu cele mai mari valori de T2:ERG și PCA3 au avut și cele mai mari rate de detectare a cancerului. De asemenea, testul MiPS (Mi-Prostate Score) arată dacă tumoarea are un risc mare ori scăzut. Deocamdată, testul creat de Universitatea Michigan se procesează doar în laboratorul lor și costă în jur de 750 de dolari. —J.S.

Articol preluat din ediția de decembrie 2015-ianuarie 2016.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here