Nu mai lua pastile când te doare spatele: iată noul tău mijloc de apărare!

0
3724
durere spate

Adaptare: Casa de Traduceri; Foto: Pixabay

Durerea lombară este unul dintre cele mai comune afecțiuni. Într-adevăr, consumul de medicamente poate părea cel mai logic tratament.

Dar, conform noului ghid de tratament creat de Colegiul American al Doctorilor (ACP), ar fi cazul să te gândești de două ori înainte de a înghiți calmante luate fără rețetă – și ar trebui neapărat să faci asta înainte de a cere o rețetă pentru analgezice opioide.

Acum, ACP recomandă să încerci mai întâi remedii care nu conțin medicamente, cum ar fi tratamentele cu căldură, exercițiile terapeutice și chiar tehnicile de reducere a stresului.

Dar ghidul spune că totul depinde de tipul de durere de spate care te supără.

Pentru durerea nespecifică care nu are legătură cu vreo leziune, de obicei, căldura și câteva exerciții delicate de întindere funcționează destul de bine.

În cazul compresiilor nervoase – provocate de o hernie de disc, spre exemplu – cel mai probabil ai dureri, senzații de amorțeală și slăbiciune atât în picior, cât și în spate. Durerea asta poate deveni cronică, dar chiar și atunci ACP recomandă strategii care nu implică medicamente.

În cazul durerilor pe care le ai de mai puțin de 12 săptămâni, se recomandă masaj, manipulare spinală, acupunctură și tratamente cu căldură. Suferi de mai mult timp? Atunci încearcă niște terapii pentru minte și corp, cum ar fi relaxarea ghidată și tai chi. Simpla discuție despre durere – precum terapia cognitiv comportamentală – poate fi de ajutor, notează ACP.

Dacă le-ai încercat pe toate, dar tot ai parte de dureri, organizația te sfătuiește să încerci medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ca ibuprofen sau naproxen. ACP precizează că poți sări peste acetaminofen, având în vedere că nu s-a dovedit eficient în cazul durerilor lombare.

Încă te doare? Următorul pas este să încerci medicamente ca duloxetin (Cymbalta) pentru eliminarea durerilor nervoase sau analgezicul narcotic tramadol.

ACP subliniază că opioidele ar trebui să fie ultima variantă posibilă. Aceștia notează că există puține dovezi care demonstrează că medicamente precum Vicodin sau OxyContin ajută la calmarea durerilor de spate. Mai mult, ele vin la pachet cu riscuri majore de dependență sau supradoză accidentală.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here