Mucegaiul din jurul tău

0
318

De Cindy Kuzma. Adaptare de dr. Silviu Zărnescu. Foto: Levi Brown.

În lunile acestea, e posibil ca, în afara socrilor sâcâitori și a verilor îndepărtați, să ai parte și de alți musafiri care-și prelungesc vizita. Ai putea găzdui în casă tot felul de pericole – tipuri variate de mucegaiuri sau drojdii –, „infiltrate“ în bucătărie, dormitor, baie sau pivniță. Iar acești invitați nepoftiți îți pot agrava astmul și îți pot crește riscul de infecții respiratorii. E momentul să faci curățenie generală. Îți garantăm că, la final, vei respira mult mai ușor.

1/ Buretele de vase

Unul folosit conține cam 320 de milioane de microbi per gram, conform NSF International, o organizație care stabilește standarde de sănătate publică. Cu fiecare mișcare, riști să răspândești mucegaiuri și microbi proveniți din alimente.

Curăță-l În fiecare zi, pune-l în cuptorul cu microunde timp de un minut sau bagă-l în mașina de spălat vase (programul cu uscare). Oricare dintre metode poate elimina 99,9% dintre mucegaiuri, arată o cercetare.

2/ Sertarul pentru legume

E posibil ca ciupercile să nu fie unicii fungi din frigider. „Combinația dintre umezeală și alimente favorizează dezvoltarea fungilor și a bacteriilor care produc toxiinfecții alimentare“, spune Robert Donofrio, microbiolog și specialist NSF International.

Curăță-l Spală cutia cu detergent, apoi clătește-o cu una-două linguri de bicarbonat de sodiu dizolvate într-un litru de apă caldă. Așa vei îndepărta biofilmul, o pojghiță de mucegai și de germeni.

3/ Filtrul de cafea

Îți bei cafeaua cu lapte sau cu vreun ingredient-surpriză? Jumătate dintre carafele cafetierelor studiate de către NDF International au conținut particule de mucegai și de drojdie care induc alergii.

Curăță-l „O dată pe lună, umple rezervorul cu apă și adaugă două comprimate efervescente pentru albirea dinților“, spune profesorul de sănătate publică la Universitatea Arizona, Kelly Reynolds. Peroxidul din pastile va distruge biofilmul.

4/ Perdeaua de duș

O ciupercă numită Aureobasidium pullulans își „asigură existența“ pe suprafețele umede de la duș. Microorganismul a fost asociat cu agravarea astmului, conform unui studiu din Annals of Allergy, Asthma & Immunology.

Curăț-o Ca să îndepărtezi petele negre, bagă perdeaua în mașina de spălat, la un ciclu cu apă caldă, împreună cu două prosoape. „Pune și înălbitor“, spune Reynolds. Și pornește ventilatorul din baie.

MH1214_HEA_MOL_01

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here