Motivele pentru care un bărbat se simte copleșit de stres acasă

0
1573
coplesit de stres

Foarte mulți bărbați au probleme cu stresul în ziua de azi. Unii dintre ei spun că viața lor privată este mult mai stresantă decât cea de la locul de muncă. Sunt bărbați care au un serviciu destul de bun, dar care se stresează atunci când vin acasă din cauza problemelor care apar zilnic. Se pare că astfel de oameni nu au parte de stres la birou ci din contra, partea nefericită a vieții lor apare în propria casă. Studiile științifice arată clar acest lucru, faptul că viața privată poate fi uneori mai dificilă și mai stresantă decât munca la job.

Deși s-ar crede că acasă reprezintă locul unde te relaxezi și îți revii după o zi de muncă, pentru unii bărbați, acasă poate fi un loc stresant.

Un bărbat poate fi stresat acasă din cauza multor factori:

  • Percepe viața ca fiind dificilă acasă din cauza problemelor create în familie.
  • După ce a lucrat toată ziua, simte nevoia de relaxare, dar are parte doar de țipete și gălăgie din partea soției și a copiilor.
  • Nu are dispoziția de a participa la treburile gospodăriei și acest lucru creează conflicte în familie.
  • Nu are răbdare să se joace cu copiii sau să facă lecții cu aceștia și acest lucru duce la certuri cu soția. Ea crede că este implicată în educația și creșterea copiilor mai mult decât el. Faptul că el nu se ridică la nivelul așteptărilor este motiv de discuții și certuri zilnice.
  • Neînțelegerile în relația de cuplu provoacă stări de deprimare, nemulțumire și frustrare.
  • Nu are timp de un hobby, de relaxare, pentru că partenera îi tot reproșează faptul că nu face nimic.
  • Intimitatea în cuplu lasă și ea de dorit.
  • Bugetul limitat creează și el bătăi de cap, mai ales când are vreun credit la bancă.

Toate acestea creează stres și îl fac pe un bărbat să se simtă copleșit. Din păcate nemulțumirea sa îi creează stări de nervozitate și se poate manifesta și printr-un limbaj agresiv față de cei din familie. Diferite motive pot duce la anxietate și depresie, astfel treptat relația se deteriorează.

Majoritatea taților trebuie să aibă un program complet zi de zi: carieră și muncă la job, timp liber pe care să-l petreacă împreună cu copiii și capacitatea de a fi un soț exemplar. Toate acestea se doresc de la un bărbat, dar în realitate este dificil de realizat pentru că ar trebui ca ziua să dureze 48 de ore. Cam asta este realitatea, destul de diferită de ce ne-am imagina.

Solicitările și stresul își pun amprenta asupra stării bărbatului și apar consecințe – probleme în relația de cuplu. Din păcate discutarea problemelor nu se face cu calm și de aceea nu duce la rezultate pozitive. Pentru a trece peste astfel de momente bărbații caută alte soluții: să bea un pahar de vin, să se retragă într-un loc liniștit (în natură), să-și petreacă timp în compania prietenilor, să facă ceva pentru care soția să-l aprecieze cumva. Cea mai bună soluție este să se gândească bine la ce trebuie să facă. Pentru asta își pune tot felul de întrebări: Cum își poate schimba rutina zilnică? Cum trebuie să procedeze pentru a se simți mai bine, a putea să comunice mai bine și chiar să se apropie de parteneră?

Atunci când are probleme în relație, un bărbat are tendința de a se refugia într-un spațiu unde să fie singur, să se gândească, fără a fi deranjat. Un astfel de loc acasă poate fi garajul, mai ales că aici totul este proiectat și aranjat după gusturile sale. Toate instrumentele pentru reparații sunt frumos ordonate pe rafturi metalice, uneltele de grădinărit sunt depozitate tot aici, și de asemenea nu lipsește echipamentul sportiv, cortul, schiurile, bicicleta și chiar decorațiunile de brad de Crăciun.

Garajul nu este doar un loc pentru mașină, poate fi și un depozit pentru diverse lucruri care nu pot fi ținute în casă: elemente de curățat, de vopsit, cutii de depozitare cu haine vechi, etc.

Repararea mașinii sau construirea unui dulap îi oferă unui bărbat sentimentul de mândrie, de încredere în sine, de competență. Psihologii spun despre bărbați că astfel de activități le întăresc credința că sunt capabili să facă orice, sau că își decid singuri viața.

Bărbații care au o carieră, o viață de familie și în plus mai construiesc și o casă cu siguranță sunt stresați. O astfel de viață este foarte frumoasă dar și foarte stresantă. Este destul de greu să faci față la toate problemele și de aceea apar consecințe: stări de nervi, depresie, boli cronice (care dau probleme de spate, dureri de cap, etc.). Nu doar bărbații sunt stresați în ziua de azi, și femeile cu normă întreagă ajung să sufere din cauza nivelului înalt de stres. Statisticile arată că oamenii care lucrează și au copii pot avea probleme de sănătate mai multe, comparativ cu cei care nu au copii.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here