Marele D

0
1175

De Lou Schuler. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Ilustrații de Remie Geoffroi.

La nivel mondial, diabetul este ucigașul tăcut. Aproximativ două milioane de români cu vârsta între 20 și 79 de ani suferă de diabet zaharat. Pe plan global, în lipsa unor măsuri eficiente, până în anul 2035, jumătate de miliard de persoane vor suferi de această afecțiune. Respectă următorul plan pentru a evita pericolul.

Kevin Mamon nu are nicio scuză. A fost avertizat. El știe acest lucru, iar dosarul său medical o poate demonstra. În urmă cu patru ani, un test îi indica prezența prediabetului, etapa intermediară dintre o valoare normală a glicemiei și un diabet zaharat de tip 2. „M-am amăgit o vreme îndelungată, spunându-mi mie însumi că sunt doar un tip corpolent, dar sănătos“, mărturisește el.

Mamon are o înălțime de 1,85 metri și nu glumește cu privire la greutatea sa, care a atins o cotă maximă de 182 de kilograme. Când s-a hotărât să meargă la dr. Spencer Nadolsky, nu mai era atât de sigur pe starea lui de sănătate. Totul s-a întâmplat pe 15 martie 2016, unul dintre numeroasele detalii pe care și le amintește cu claritatea unui om care a trecut printr-o astfel de experiență. Mai erau câteva săptămâni până să aniverseze 42 de ani, iar greutatea lui a scăzut brusc la 169 de kilograme, fără să depună vreun efort în acest sens.

Pierderea involuntară în greutate este unul dintre cele mai evidente simptome de diabet, alături de setea excesivă, urinarea frecventă și starea de oboseală și somnolență care apare după fiecare masă. El urma să devină o cifră statistică, unul dintre cei 400 de milioane de oameni diagnosticați cu diabet la nivel global.

Este posibil ca nici tu să nu știi că suferi de diabet zaharat, iar șansele să ai prediabet sunt și mai mari – rezultatele studiului național epidemiologic PREDATORR arată că există peste trei milioane de români cu prediabet, ceea ce înseamnă o prevalență de 18,4%. Deoarece nu poți să simți valorile crescute ale zahărului din sânge (glicemia mare), singurul care îți poate confirma este doctorul. Iar statisticile arată că 90% dintre persoanele cu prediabet nu au fost diagnosticate. (Evaluează-ți riscul în pagina următoare.)

Mamon a fost unul dintre puținii avertizați în prealabil; dovada se află în dosarul de pacient. Acolo scrie negru pe alb: în primăvara lui 2013, concentrația de hemoglobină glicată (sau glicozilată) – HbA1c, o analiză care reflectă media glicemiei în ultimele trei luni – a fost de 6,3% (intervalul 5,7% – 6,4% corespunde prediabetului, o etapă reversibilă în multe cazuri, în care drumul spre diabet poate fi oprit), adică se afla imediat sub limita de 6,5% care corespunde diabetului zaharat. El pur și simplu nu își mai amintește de avertizare. „Dacă eram mult mai atent, aș fi putut să mă salvez de la multe complicații ale bolii“, spune el.

Până s-a convins că trebuie să fie consultat de dr. -Nadolsky, un specialist în medicină de familie și obezitate din Olney, Maryland, valoarea HbA1c a lui Mamon aproape s-a dublat, ajungând la 12,5. Nivelul glucozei determinate pe nemâncate, 348 de miligrame pe decilitru, era de trei ori și jumătate mai mare decât normalul pentru un adult sănătos.

„Nu era pur și simplu diabetic, ci avea o formă severă, necontrolată de diabet zaharat“, spune dr. Nadolsky. „Majoritatea doctorilor l-ar fi pus automat pe insulină. Atât de gravă era condiția lui.“ Cantitatea de zahăr care curgea prin venele lui Mamon, combinată cu greutatea sa, sugera complicații catastrofale.

Când zahărul atacă

„Termenul de diabet zaharat (diabetes mellitus) provine din greaca veche (diabainen) și înseamnă «sifon» (sau «a trece prin») și se referă la cantitatea de urină în exces, un simptom-cheie al bolii, dar și din limba latină, însemnând «dulce ca mierea», referindu-se la excesul de zahăr pe care organismul încearcă cu disperare să-l elimine prin urină. În perioada antică, diabetul era numit «boala urinei dulci» și se depista prin urmărirea apropierii furnicilor de urina persoanelor afectate, iar basoreliefurile gotice confirmă modalitatea de diagnostic din perioada medievală: testarea gustativă a urinei“, spune Nadolsky.

Diabetul se manifestă printr-o valoare mare a glicemiei, fie din cauză că organismul nu produce suficientă insulină pentru a transporta zahărul din fluxul sangvin către mușchi ori țesutul adipos, fie din cauză că organismul nu mai răspunde la insulină. Aproximativ cinci‑zece procente dintre persoanele cu diabet zaharat au forma de tip 1, o boală autoimună care se manifestă în general în copilărie ori în adolescență și necesită o gestionare pe toată durata vieții prin injecții zilnice cu insulină sau utilizarea unei pompe.

Restul suferă de diabet zaharat de tip 2 (cunoscut și ca diabet non-insulino-dependent sau diabetul adultului). Pentru a-l înțelege, imaginează-ți că organismul este o fabrică. Ea produce un singur bun: energia necesară pentru a funcționa întreaga zi, în fiecare zi.

Fiecare masă sau gustare este, ca efect, o nouă livrare de materii prime brute pentru fabrică.

Imaginează-ți că aceste materii prime sunt livrate cu camioanele. În circumstanțe normale, ele sunt aduse la platforma de încărcare/descărcare a depozitului, angajații tăi (insulina) le descarcă și apoi autovehiculele eliberează locul pentru următoarele livrări.

Acum imaginează-ți că există o problemă: camioanele ajung la ora obișnuită cu marfa obișnuită, însă de această dată apare o defecțiune la ușile depozitului și angajații nu pot muta materialele din camion în fabrică în ritmul pe care-l aveau până atunci.

Însă, în loc să încetinească programul de livrare până se vor repara ușile, administrația trimite mai mulți angajați la punctele de descărcare. Acest sistem funcționează un timp, iar șefii sărbătoresc comandând mai multe produse. Asta înseamnă mai multe camioane și mai multă marfă. E simplu să intuiești ce se întâmplă în continuare: volumul depășește capacitatea de procesare a lucrătorilor și, pe măsură ce coada de camioane se mărește, o parte dintre șoferi se enervează și abandonează marfa (zahărul) în parcare (fluxul sangvin).

Rata de diabet zaharat de tip 2 crește odată cu obezitatea. Nu este o coincidență. Cu cât ai o greutate mai mare la vârsta adultă, cu atât îți crește riscul.

1
2
3
4
5
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here