Ultimele noutăți despre sănătate pe care trebuie să le știi

0
1206
sanatate

Zilnic, sunt publicate în jur de 6.800 de articole academice. Știm, prea multe informații științifice prin care trebuie să treci – dar nu te agita.

Facem noi treaba pentru tine. Asta-i doza ta de informații din jurnalele, instituțiile de cercetare și presa din întreaga lume.

Mănâncă grăsimi sănătoase

Consumul de grăsimi sănătoase te poate ajuta să inversezi o parte din consecințele unei diete formate din mâncare proastă, au descoperit cercetătorii de la Universitatea John Moores din Liverpool, UK.

Aceștia au hrănit mai mulți șoareci cu mâncare foarte grasă pentru a-i face obezi, apoi i-au împărțit în trei grupuri: unul a primit suplimentări de acid 2-hidroxileic (o formă sintetică a acidului oleic mononesaturat care se găsește în uleiul de măsline), altul a primit suplimentări de omega-3 (care se găsește în grăsimea unor pești precum tonul și somonul), iar ultimul nu a primit niciun fel de suplimentări.

Cercetătorii au descoperit că acidul 2-hidroxileic – și omega-3 într-o măsură mai mică – inversează anumite semne de stres oxidativ din sistemul imunitar al șoarecilor, o caracteristică a îmbătrânirii care e provocată de creșterea în greutate.

Înțelege consecințele grave ale bolilor de inimă

Bolile cardiace nu-ți afectează doar inima – picioarele, rinichii și chiar creierul tău sunt în pericol, anunță experții Societății de Chirurgie Vasculară. Arterioscleroza, sau blocarea arterelor, poate apărea oriunde în corp.

Dacă apare în membrele inferioare, se numește boală arterială periferică și poate provoca reducerea fluxului sanguin în extremități și, în cazuri severe, poate duce chiar la amputare.

Autismul poate fi diagnosticat mai devreme?

Un nou studiu anunță că diagnosticarea autismului ar putea fi posibilă înainte de apariția simptomelor comportamentale – poate chiar în cazul nou-născuților, au descoperit cercetătorii Universității Carolinei de Nord din Chapel Hill.

Cu ajutorul scanărilor RMN, aceștia au aflat că diferențele cerebrale vizibile la bebelușii cu vârste cuprinse între 6 și 12 luni care au frați mai mari autiști au putut prezice corect, în 8 din 10 cazuri, diagnosticele de autism la vârsta de 24 de luni. Oamenii de știință spun că acest lucru ar putea face posibilă o intervenție timpurie.

Menține-ți greutatea

Creșterea în greutate poate majora riscul de apariție a cancerului la adulți, conform unui studiu publicat în British Journal of Cancer. Potrivit studiului, oamenii care sunt supraponderali înainte de a împlini 30 de ani și devin apoi obezi, își triplează șansele de a se îmbolnăvi de cancer esofagian sau stomacal la bătrânețe.

În plus, cei care sunt deja supraponderali la 20 de ani au cu 76 la sută mai multe șanse de a se îmbolnăvi de aceste cancere la un moment dat. (Și obezitatea crește foarte mult riscul de apariție a acestor cancere.)

Învinge depresia postnatală

Nu doar femeile sunt vulnerabile în fața depresiei atunci când în casă sosește un bebeluș nou: Și bărbații pot trece prin chinul depresiei provocate de nașterea unui copil, conform unui nou studiu publicat în JAMA Psychiatry.

Potrivit studiului, 4 la sută dintre noii tați au raportat simptome de depresie după apariția noului membru al familiei. Ce a provocat creșterea riscului? Starea de sănătate proastă, lipsa unei relații cu mama copilului și lipsa unei slujbe.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here