Jocurile violente precum Call of Duty ți-ar putea afecta creierul

0
1015

Rația incredibilă de kill-to-death pe care ai acumulat-o la Call of Duty s-ar putea să-ți facă creierul terci, sugerează un nou studiu.

Psihologiii de la Universitatea din Montreal au descoperit că jocurile de acțiune pot cauza atrofierea materiei cenușie din hipocamp – versiunea neurologică a catabolismului (proces biologic de transformare a unor substanțe complexe, specifice organismului, în alte substanțe mai simple și nespecifice, pe care organismul le elimină) – o veste care o să nemulțumească milioanele de dependenți de jocuri care justifică numărul uriaș de ore pe care le petrec ucigând zombie cu această faimoasă scuză: „Păi, hm, oamenii de știință spun că există beneficii cognitive!“

Înainte ca secțiunea de comentarii să se transforme într-un chatroom de Xbox Live plin de înjurături, trebuie să precizăm că, într-adevăr, jocurile au ceva beneficii cognitive. Mai multe studii au dovedit că există o legătură între jocurile video și îmbunătățirea abilităților cognitive și perceptuale, cu aplicații în educație și reabilitare – le folosim chiar și pentru a pregăti chirurgii endoscopici și piloții militari.

Problema e, potrivit cercetătorilor, că folosim hipocampul mai puțin decât de obicei atunci când ne jucăm, pentru că recompensele constante pe care le primim de la jocurile video activează „centrul de recompensă“ al creierului, nucleul caudat, mult mai mult. Un hipocamp deteriorat poate duce la Alzheimer, depresie, schizofrenie și multe altele, precizează raportul Molecular Psychiatry.

Cercetătorii au pus 51 de bărbați și 46 de femei să joace Call of Duty, Killzone și Borderlands 2, plus câteva jocuri Super Mario 3D, pentru un număr total de 90 de ore. Aceștia au folosit un labirint virtual pentru a diferenția jucătorii spațiali – cei care se bazează pe memoria spațială a hipocampului – de jucătorii de răspuns, care au jucat cu ajutorul centrului de recompensă (studiul citează cercetările anterioare care susțin că 85% dintre jucători se încadrează în cea de-a doua categorie).

Observând fiecare jucător în timp ce naviga într-un labirint virtual, cercetătorii au notat că jucătorii spațiali au găsit calea corectă identificând reperele din labirint, în timp ce jucătorii de răspuns au apelat la mai multe schimbări de direcție, similar cu modul în care ai memora hărțile dintr-un joc precum Overwatch pentru a ajunge la destinație folosind autopilotul mental. După ce au diferențiat jucătorii spațiali de cei de răspuns, cercetătorii au monitorizat imaginile creierului fiecăruia dintre ei în timp ce jucau jocuri de acțiune și jocuri 3D. Când jucătorii de răspuns au jucat jocuri video de acțiune, hipocampul lor s-a atrofiat; dar când ambele categorii de jucători au jucat jocuri 3D, materia cenușie din hipocamp a înregistrat o creștere la toți.

Cu toate astea, încă există speranță pentru jocurile de acțiune, dacă suntem dispuși să le modificăm în așa fel încât să fie mai puțină memorare și mai multă navigare. „Este posibil ca jucătorii de răspuns să poată fi încurajați să folosească strategii spațiale pentru a contracara efectele negative asupra sistemului hipocampal“, precizează studiul. Sfatul nostru? Înlocuiește o parte din timpul dedicat jocurilor cu niște antrenamente și ia-ți câteva zeci de minute de pauză. Uciderea inamicilor și fitnessul sunt cam cea mai bună terapie minte-corp din lume.

Adaptare: Casa de Traduceri

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here