Invata de la femei

0
220

„Barbatii isi subevalueaza in mod constant riscul de imbolnavire“, afirma psihologul Will Courtenay, autorul cartii Dying to Be Men. Iar aceasta subestimare creste riscul ca afectiuni serioase sa ramana nedepistate. Chiar si atunci cand e evident ca ceva e in neregula, barbatii prefera sa suporte durerea, iar studiile demonstreaza ca, in comparatie cu femeile, sunt mai predispusi sa ignore o problema medicala.

Consultatiile medicale
SITUATIA REALA. Conform unei statistici din 2010 a Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC), SUA, de doua ori mai multi barbati decat femei afirma ca nu au fost la medic in ultimul an. La fel si in cazul dentistului.
INVATA DE LA ELE. Pentru persoanele de sex feminin, vizita anuala la ginecolog a devenit un obicei. „Face parte din a fi femeie“, afirma psihologul Will Courtenay. „Din pacate nu exista ceva similar si pentru barbati.“ Suna la medicul de familie pentru o programare. Fa-ti si analizele de sange. O vizita anuala la medic nu te va omori, dar lipsa ei iti poate fi fatala!


Alimentatia
SITUATIA REALA. 36% dintre femei mananca doua sau mai multe fructe zilnic si doar 29% dintre barbati fac acelasi lucru. Raportul este de 31% fata de 21% privind consumul a trei sau mai multe legume pe zi, afirma un raport al CDC.
INVATA DE LA ELE. „Fiind preocupate de silueta, femeile consuma mai multe alimente hipocalorice“, spune Paul Rozin, profesor de psihologie la Universitatea Pennsylvania. „Deseori femeile se cred mai grase decat sunt in realitate, in timp ce barbatii se vad mai slabi.“ In plus, barbatii au niveluri mai mari de LDL, colesterol daunator inimii, sunt mai predispusi la hipertensiune inainte de 45 de ani si au un risc mai mare de a suferi de boli de inima inainte de 60 de ani. Ce poti face? Un studiu grecesc din 2011 recomanda dieta mediteraneeana.


Sanatatea mentala
SITUATIA REALA. Dintre persoanele cu depresie severa, femeile sunt de aproape trei ori mai dispuse sa ceara ajutor profesionist in comparatie cu barbatii (75% vs 26%), conform
unui studiu publicat in Depression and Anxiety.
INVATA DE LA ELE. „Femeile discuta mai mult despre problemele lor emotionale, in timp ce barbatii au fost educati sa indure si sa evite orice semn de slabiciune“, spune Linda Carli, psiholog la Wellesley College. Si rareori barbatii cred ca mania si iritabilitatea sunt semnele unei depresii ascunse. Daca te tratezi cand ai un accident, de ce nu faci la fel si cu depresia?


Cancerul de piele
SITUATIA REALA. Pana la finele lui 2012, 44.250 de barbati au fost diagnosticati cu melanom, iar 6.060 au murit, a estimat American Cancer Society. Aceasta inseamna cu 12.250 mai multe cazuri noi decat in randul femeilor si cu 2.940 mai multe decese.
INVATA DE LA ELE. „Femeile acorda mai multa atentie pielii lor si iau masuri“, spune Michael W. Steppie de la Skin Cancer Foundation. Fa si tu la fel – cancerul de piele e frecvent in randul barbatilor. Apeleaza la creme de protectie solara cu factor ridicat si mergi la medic, daca ai o alunita ce si-a schimbat dimensiunile sau aspectul.

 

Trei indicii ca esti deprimat
Manifestarile clasice ale depresiei includ pierderea interesului pentru activitati, somnolenta sau insomnie si sentimente de inutilitate sau disperare. Iata alte trei semne, indicate de Will Courtenay.

Consumul de alcool
IN MOD NORMAL bei una sau doua beri cu amicii, dupa o zi grea la serviciu.
SEMNAL DE ALARMA: bei in fiecare zi, chiar si singur.

Agresivitatea
IN MOD NORMAL
te abtii sa te certi cu cineva.
SEMNAL DE ALARMA: te abtii cu greu sa nu il pocnesti.

Prea multa munca
IN MOD NORMAL un proiect important te face sa stai peste program.
SEMNAL DE ALARMA: indiferent de sarcini, iti petreci tot timpul la birou.

 

De Cathryne Keller • Adaptare de dr. Oana Zarnescu • Ilustratie: Rami Niemi
 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here