Intinereste-ti inima

0
423

Aveam 11 ani și stateam la masa din bucatarie cu tata și cu cele doua surori ale mele, cind, deodata, tata și-a dat ochii peste cap.
a alunecat de pe scaun și a cazut. Pe gresia rece s-a auzit o bufnitura. Noi trei am devenit un cor de țipete infricoșatoare. am sunat la Urgența.

Pina a venit ambulanța, tata și-a revenit și ne-a spus sa nu ne facem griji. “N-am nimic”, ne-a asigurat el și ne-a pus sa promitem ca nu-i spunem nimic mamei.

12 ani mai tirziu, tatal meu, acum in virsta de 51 de ani, se plimba pe holurile unui spital, cu doua grefe și un stimulator cardiac, pe care le-a capatat in urma unui atac de cord. Daca el (și doctorul sau) ar fi știut atunci ceea ce am aflat eu acum, mușchiul sau cardiac nu mai era afectat iremediabil. Leșinul din seara aceea intra in categoria “pierderilor de conștiența” ce preced aritmiile, afectiuni ce pot fi tratate, dar care, cind sint ignorate, pot ascunde o boala de fond ce se poate finaliza cu atacuri de cord, accidente cerebrale sau chiar moarte subita.

In ultimii ani, cardiologii americani au mers mai departe de simpla tratare a cazurilor de “gripare a motorului”, incepind o campanie agresiva de prevenire a bolilor de inima la barbații cu un risc ridicat de a se imbolnavi. “Cvasitotalitatea pacienților care urmeaza un program de tratament preventiv au o viața lipsita de atacuri de cord”, spune dr. arthur agatston. Pentru a te ajuta sa detectezi factorii de risc și sa-i corectezi inainte de a fi prea tirziu, am consultat mai mulți experti și am facut o lista a celor mai importante lucruri pe care ți-ai dori “din toata inima” sa le știi.

Inamicul inimii tale e adesea invizibil

Dr. Agatston povestește: “La facultatea de medicina am fost invațat ca, in momentul producerii unui atac de cord, vasele de singe se inchid treptat, la fel ca niște țevi infundate cu mil. acum știm ca blocajele respective apar pe neașteptate, din cauza depozitelor degrasime subțiri (și instabile) care perforeaza țesutul arterial.” E ca și cum ai avea niște coșuri pe pereții arterelor, dar nu umplute cu puroi, ci cu colesterol.

De ce e așa de periculos: Cind “coșurile” se sparg, se formeaza un cheag de singe menit sa vindece rana, apoi apare o cicatrice, iar peretele se calcifiaza in zona. Deja e semn ca ți se pregatește un infarct. El va lovi ca un taifun in clipa in care una din pustule va crea un cheag indeajuns de mare pentru a bloca o artera.

Cum sa identifici problema: Daca ai rude care sufera de boli de inima, ar trebui sa te programezi pentru o tomografie computerizata (in 64 de imagini 2D). E singurul test care face fotografii ale inimii indeajuns de rapide pentru a detecta calcifierile din arterele coronare.
Asigura-te ca tomograful e dotat cu EKG cu doza modulata, cea mai recenta tehnologie de limitare a iradierii. Daca imaginile arata ca ai probleme, s-ar putea sa ai nevoie de statine.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here