Intepat de bunavoie…

0
270

Cunosti pe cineva care a avut difterie? Poliomielita? Probabil ca nu – asta datorita metodelor obligatorii de imunizare. Totusi, anumite boli care se contracteaza si la maturitate – hepatita B sau varsatul de vint – pot fi mortale, daca nu te vaccinezi din timp. Si nu ai nici un motiv pentru care nu ai face-o. In plus, daca mergi des in strainatate, e obligatoriu sa treci inainte pe la domnisoara asistenta.

Pro si Contra

Rujeolei, oreionului, rubeolei – trei boli virale cu care nu vrei sa ai de-a face.

Cui foloseste: este un vaccin obligatoriu, inclus in sistemul de imunizare a nou-nascutilor. Daca nu ai facut unul sau nu iti mai aduci aminte, e cazul sa treci pe la medic. De asemenea, intre anii 1963 si 1967 s-a utilizat un vaccin care ulterior s-a dovedit ineficient – daca te-ai nascut in acea perioada, reimunizeaza-te.

DTP contra

Difteriei, tetanosului, pertusio (tusea convulsiva).

Cui foloseste: este un vaccin obligatoriu, inclus in sistemul de imunizare. Tetanosul si difteria sint infectii bacteriene posibil mortale, de aceea o reimunizare, din zece in zece ani, nu strica nimanui.

Antipolio

CONTRA:

Poliomielitei – boalainfectioasa care produce leziuni anatomice la nivelul substantei cenusii a maduvei spinarii.

Cui foloseste

Face parte din programul de vaccinare obligatoriu al copiilor. Este o boala partial eradicata, care provoaca paralizii multiple si care lasa sechele pe viata.

Antituberculoza

Contra

TBC.

Cui foloseste: e un vaccin obligatoriu care reduce riscul infectarii grave cu bacilul Koch. Acest bacil provoaca diseminari multiple: TBC pulmonar, osos, renal, meningita.

Hepatita B

Contra

Hepatitei B – o boala cu transmitere sexuala, care se contracteaza si prin intermediul singelui. Poate provoca ciroza si cancer de ficat.

Cui foloseste: tie, mai ales daca ai avut mai mult de o partenera in ultimele 6 luni, cu care nu ai folosit prezervative, sau ai facut transfuzii de singe. I se mai spune si vaccinul anticancer.

Varicela

Contra

Varsatului de vint.

Cui foloseste: este un vaccin optional, pe care ar trebui sa-l faci daca nu ai avut varicela in copilarie sau nu iti mai amintesti.

Pneumococ

Contra

Meningitei sau pneumoniei.

Cui foloseste – este un vaccin optional, care se recomanda in special persoanelor in virsta de peste 60 de ani, al caror sistem imunitar este compromis.

Antigripal

Contra

Epidemiilor gripale.

Cui foloseste: este un vaccin optional, fara restrictii de virsta. Se recomanda anual, pentru ca epidemiile au tulpini de virus diferite.

Haemophillus i

Contra

Meningitei si otitei favorizate de bacteria Haemophillus intuenzae.

Cui foloseste: este un vaccin optional, care se recomanda copiilor mici. Se poate procura de la farmacie si costa in jur de 500.000 lei/50 lei noi.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here