Îngrijirea pielii pentru bărbați – ghid pentru o piele sănătoasă

0
1250

De David McGlynn. Adaptare de Irina Mereacre. Ilustrație: Danny Hellman.

Bărbații se pot pricopsi cu cicatrice vizibile. Sunt dovada că ai trăit o viaţă interesantă, că ţi-ai asumat riscuri, poate că ai pierdut un pariu care implica lupta cu un aligator. Însă negii? Aceștia – și o serie de alte „pete“ corporale – nu spun o poveste ieșită din comun. Niciun bărbat nu a spus vreodată: „Aceste pete pigmentare mi-au apărut după ce timp de 20 de ani nu am aplicat cremă cu factor de protecţie solară. Tare, nu?“

Îţi poţi investi toţi banii și timpul într-un cabinet dermatologic, unde un doctor îţi va prescrie tot felul de tratamente. Însă un tip cu tărie de caracter – cu cicatrice – va profita de propriile resurse ca să-și îngrijească negii! Urmează ghidul nostru pentru îngrijirea pielii!

 

1. Fire crescute sub piele

Tratează-ți fața cu respect. „Zațul de cafea curăță pielea prin frecare, ceea ce permite părului facial să «răsară» prin foliculi în loc să rămână blocat sub epidermă“, spune dr. Annie Chiu, dermatolog din Los Angeles. „Și întrucât cafeina are efect vasoconstrictor, poate calma inflamația rezultată în urma exfolierii.“

Soluția Amestecă o lingură de zaț răcit cu una de cremă hidratantă. Freacă-ți bine fața și clătește-o cu apă caldă. Repetă de două ori pe săptămână.

 

2. Acrocordoane

Ai folosit ața dentară astăzi? Nu pentru dinți, ci pentru acrocordoane – numite și polipi fibroepiteliali –, acele excrescențe care apar pe piele, de regulă în urma frecării. „Dacă legi un acrocordon îi vei întrerupe alimentarea cu sânge“, spune Martha Simpson, profesor asociat de medicina familiei la Universitatea Ohio.

Soluția Leagă baza excrescenței cu câțiva centimetri de ață dentară. Taie excesul de ață și apoi acoperă acrocordonul cu un pansament. Polipul ar trebui să cadă în câteva zile.

 

3. Pete hiperpigmentare

Aceste pete sunt un indiciu al expunerii la soare, aşa că mergi la un dermatolog ca să elimini varianta cancerului de piele. Eşti curat? Deschide o sticlă (ori un butoi) de oţet de mere. „Conţine o formă naturală de alfa-hidroxi acid care ajută la îndepărtarea straturilor exterioare ale pielii unde a rămas blocată melanina“, spune dr. Chiu.

Soluția Diluează o parte de oțet cu două părți de apă. Folosește o bucată de vată pentru a curăța petele; nu clăti. Repetă zilnic.

 

4. Călcâie crăpate

În sezonul sandalelor picioarele tale pot, în sfârșit, să respire! Dar pot dezvolta și fisuri ale pielii. Ca să eviți o infecție urâtă și dureroasă, tratează-ți călcâiele cu Super Glue. Conform unui studiu de la Universitatea Washington, ingredientele conținute de acest adeziv pe bază de cianoacrilat sunt eficiente în tratarea pielii crăpate.

Soluția Spală-ți și șterge-ți călcâiele. Apoi aplică două-trei picături de adeziv pe lungimea fiecărei fisuri. „Apropie marginile fisurilor timp de un minut“, spune Chiu.

 

5. Infecţia fungică a unghiei

Infecția „picior de atlet“ este floare la ureche comparativ cu cea a unghiei: un tratament topic obiș­nuit oferă o rată de vindecare de doar 34%. Din fericire, dr. Richard Derby, cercetător, a descoperit că ingredientele antifungice din unguentul Vicks VapoRub (13 dolari, amazon.com) tratează eficient infecția fungică a unghiei în 83% dintre cazuri.

Soluția Aplică zilnic o cantitate de mărimea unui bob de mazăre pe unghie şi sub aceasta. Rezultatele pot apărea într-o lună, însă vindecarea completă poate dura până la un an.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here