Vrei să fii forever young? Învață cum să te ferești de îmbătrânire!

0
2160

De Julie Stewart. Adaptare: dr. Oana Zărnescu. Ilustrație: Dan Matutina.

Să recunoaștem. Tuturor de e frică de îmbătrânire. Am vrea să fim veșnic tineri, dar, din nefericire, nu putem să oprim acest proces. Însă putem să îl încetinim!

Corpul tău este o operă de artă, așa că trebuie să ai grijă de el. Cu o restaurare adecvată, acesta poate deveni un clasic fără vârstă.

27 de ani

Masa musculară începe să diminueze.

După această vârstă, bărbații pot pierde 1,5 kilograme din masa musculară pe decadă, conform unui studiu portughez.

Protejează-te. 20 de grame de proteină din zer, după un antrena-ment cu greutăți, îți pot accelera creșterea musculaturii
cu 49%.

35 de ani

Apar ridurile în jurul ochilor.

Colagenul din piele cedează, fie că râzi sau te încrunți. Dacă te afli în ultima situație, ai grijă: „Persoanele care se încruntă din cauza soarelui și fac riduri prematur au șanse mai mari de a dezvolta cancer de piele la nivelul feței“, spune Neal Schulz,
un dermatolog din Manhattan.

Protejează-te. „Poartă ochelari de soare speciali pentru activități în aer liber, atunci când te plimbi sau trebăluiești prin curte“, te sfătuiește Joel L. Cohen, chirurg dermatolog din Colorado. În plus, aplică zilnic o cremă de protecție solară, chiar și când e înnorat.

43 de ani

Cuvintele se văd în ceață.

Ține această pagină la distanță de un braț. „Dacă ai peste 40 de ani și simți că trebuie să faci un efort pentru a citi, e posibil să ai prezbiopie, afecțiune datorată pierderii elasticității cristalinului“, afirmă Denis Levi, profesor oftalmolog la Universitatea Berkeley.

Protejează-te. Tot împotriva ultravioletelor. Ochelarii de soare care blochează 99-100% din razele UVA și UVB și absorb ultravioletele până la 400 nanometri pot preveni îmbătrânirea ochilor. Și dacă te lupți cu computerul, mărește dimensiunea fontului. Fiecare creștere cu 2,8 puncte îți ușurează cititul cu 8%, spun cercetătorii de la UC Berkeley.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here