6 soluții pentru o sănătate perfectă

0
1916

De Paige Fowler. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Guliver/GettyImages.

„Sper ca prin antrenamentul meu continuu, tenacitate și perseverenţă, Usain Bolt mă va învinge întotdeauna la cursa de 100 de metri pentru bărbaţi.“ – Citat din cartea Things Justin Gatlin Never Thought to Himself

În ce etapă a vieţii tale te-ai străduit vreodată să fii al doilea cel mai bun? De altfel, când a făcut vreodată asta un bărbat de succes?

A fi pe locul doi poate fi nașpa: trofeul este mai micuţ, medalia este mai puţin valoroasă și atenţia constă în niște aplauze politicoase, dacă există.

Suntem aici ca să-ţi spunem că, în competiţia împotriva bolii, tipii deștepţi aleg argintul. Fiindcă atunci când bărbaţii încearcă, dar nu câștigă medalia de aur în această competiţie, ei riscă să pună moartea pe următoarea poziţie.

Să presupunem că nu folosești zilnic aţă dentară și niciodată nu o vei face. În loc să-ţi accepţi pur și simplu riscul parodontal, poţi să faci ceva în legătură cu gingiile, o soluţie aproape la fel de eficientă. Sau poate nu te deranjezi să ţii evidenţa pașilor făcuţi într-o zi obișnuită. Nicio problemă: încă poţi să te bucuri de beneficii într-un mod care nu necesită număratul până la 10.000.

Nu numai că strategiile de pe al doilea cel mai bun loc descrise în următoarea pagină sunt mai indicate decât să nu iei nicio iniţiativă (chiar dacă ele sunt), ci sunt atât de bune pentru tine încât nu contează ce are de gând să facă Usain Bolt, pentru că tu tot te vei putea bucura de locul tău de pe podium în următorii ani.

1. Dacă nu poți face cel puţin 10.000 de pași zilnic…

Pornește cronometrul. „Poţi profita de aceleași beneficii dacă numeri minutele“, spune dr. Catrine Tudor-Locke, șefa catedrei de kinesiologie de la Universitatea Amherst din Massachusetts. Poţi face faţă zilnic la trei plimbări de 1o minute  în ritm alert? Într-un studiu norvegian, bărbaţii mai în vârstă care au făcut exact asta de șase ori pe săptămână și-au redus cu 40% riscul de moarte, din orice cauze, pe parcursul cercetării.

2. Dacă nu aplici loțiune pentru protecție solară pe toată față…

Cel puţin acoperă magneţii de cancer: nasul, pleoapele și buzele. Nasul este zona cea mai frecvent afectată de carcinomul bazocelular, în timp ce 5-10% din toate tipurile de cancer apar la nivelul pleoapelor. Iar bărbaţii sunt mai predispuși decât femeile la dezvoltarea tumorilor de la nivelul gurii. Aplică o loţiune cu FPS 35 pe toate cele trei zone fierbinţi. Apoi pune-ţi o pereche de ochelari care blochează razele ultraviolete.

3. Dacă ai uitat să folosești ață dentară în rutina zilnică…

Ai de ales – ori scapi de reziduuri, ori te alegi cu o proteză. „O perie interdentară îndepărtează reziduurile alimentare din locurile greu accesibile“, spune dr. stomatolog Brian Gray. Filamentele sunt montate pe o sârmă învelită în plastic ce permite o curăţare sigură și delicată. Studiile arată că aceste accesorii sunt la fel de eficiente pentru reducerea plăcii bacteriene și prevenirea gingivitei precum aţa dentară.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here