Gaseste-ti echilibrul

0
256

Esti cu siguranta un tip care se respecta si care se considera un adevarat barbat din toate punctele de vedere. Dar mai ales atunci cind vine vorba de chestiile tehnice, nu-i asa? Asta inseamna ca esti la fel de priceput si cind e vorba de automobile si bineinteles stii ca montarea unei anvelope trebuie facuta intr-o anumita pozitie.

Altfel… o inclinare, fie ea si foarte mica, practic imperceptibila, va avea ca rezultat o uzura neuniforma a pneului, asta conducand la scurtarea “vietii” sale. Din pacate, foarte putina lume stie ca acest fenomen se intimpla si in cazul corpului omenesc. De exemplu, o mica inclinare a capului va produce o mica curbura a coloanei vertebrale cervicale, iar compensator, se produce o curbura de parte opusa a coloanei toracale

Toata chestia asta va avea ca rezultat (printre altele) o inclinare a liniei umerilor, o modificare a cutiei toracice (plina, de altfel, de organe vitale), dar si o deviere compensatorie a coloanei lombare, care va duce la o inclinatie a bazinului cu efecte directe asupra picioarelor. Pai daca e asa de complicat, o sa-ti spui tu, de ce sa nu-ti tii la urma urmelor capul drept? Doar nu te obliga nimeni, in fond, sa-i schimbi pozitia.

Din pacate, sint foarte multe persoane care au o inclinare a capului si asta nu din rezonuri ce tin de atitudine, cum ar fi modestia sau… ambitia, ci din motive mult mai banale: defecte de vedere, probleme auditive, probleme stomatologice etc. O scadere a acuitatii auditive la una dintre urechi face ca persoana respectiva sa tina capul usor rotit pentru a auzi mai mult cu urechea sanatoasa.

Dintii

O lucrare stomatologica prost facuta poate perturba echilibrul mandibulei cu modificarea mas-ticatiei, a deglutitiei (inghitire), dind astfel devieri ale coloanei cervicale. Iar daca ochelarii pe care ii porti au lentile necorespunzatoare, asta te poateobliga sa-ti modifici pozitia capului in incercarea ta de a vedea mai bine. Pe de alta parte, o problema la nivelul picioarelor sau bazinului poate da devieri compensatorii ascendente ale coloanei vertebrale.

Coloana

O fractura a gleznei, de exemplu, care se consolideaza apoi intr-o pozitie vicioasa poate scurta putin membrul inferior respectiv, ceea ce va duce la o inclinare a bazinului, la o curbura lombara compensatorie. Efectul este acelasi – o utilizare a coloanei intr-o pozitie defectuoasa, nefiziologica, cu o uzura precoce si cu aparitia problemelor (de la dureri la… paralizie). Un studiu recent desfasurat in Italia a aratat ca, anual, spitalizarile pentru probleme ale coloanei vertebrale costa nu mai putin de 800 de milioane de euro.

Iar aici e vorba numai despre spitalizari, nu si despre tratamente ambulatorii, scaderea eficientei muncii etc. Un alt aspect important reliefat in cadrul acestui studiu se referea la faptul ca nici jumatate dintre pacienti nu aveau de fapt afectiuni ale coloanei, ci afectiuni la distanta, care cauzeaza devieri ale coloanei. Concluzia este ca inainte de a trata o durere lombara, de exemplu, trebuie sa stim precis cauza pentru ca tratamentul sa fie atit eficient, cit si de durata.

O corectare a defectului de vedere sau de auz va duce (pare incredibil, dar este adevarul adevarat) la disparitia durerilor secundare la nivelul coloanei vertebrale. Pe de alta parte, tratamentul local la nivelul coloanei in cazul afectiunilor la distanta va fi bineinteles ineficient.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here