Frica: de ce ți se face pielea „de găină“?

0
428

Se K. Aleisha Fetters. Adaptare de Irina Mereacre. Ilustrație: R. Kikuo Johnson.

1 / Declanșarea alarmei

Atunci când amigdala – o parte din creierul tău care joacă un rol-cheie în procesarea emoțiilor – percepe o amenințare (în urma vizionării unui film de groază, de exemplu), ea trimite un semnal, care indică prezența pericolului, către hipotalamus. Acesta este organul care acționează ca un centru de control al creierului.

 

2 / Rafale de adrenalină

Acum că a fost pus în stare de alertă, hipotalamusul îți activează sistemul nervos simpatic, setându-ți corpul în modul luptă-sau-fugi. Îți pune în funcțiune glandele suprarenale și le „spune“ nervilor de la nivelul pielii să elibereze norepinefrină, un hormon al stresului care îți crește frecvența cardiacă.

 

3 / Mobilizarea sistemului de apărare

Este momentul când te gândești că un copil mic ar fi un scut uman bun pentru un adult. Respirația devine mai alertă, inima începe să bată în forță, iar asta ajută adrenalina să treacă, prin fluxul sangvin, spre un strat superior al pielii, numit derm. Acolo, adrenalina și norepinefrina intră în acțiune.

 

4 / Contracția micromușchilor

Printre părțile corpului tău pe care hormonii stresului le pun în alertă se află mușchii arrector pili – mici și atașați de baza fiecărui folicul pilos. Adrenalina și norepinefrina se lipesc de aceștia și le „ordonă“ să se contracte și să rămână astfel până la calmarea fluxului de hormoni.

 

5 / Formarea protuberanțelor

În timp ce se contractă, mușchii arrector pili trag de foliculi și de derm, ceea ce determină apariția protuberanțelor. Este un mod de apărare evolutiv, pe care îl avem în comun cu pisicile, porcii spinoși și alte creaturi care vor să pară mai mari și mai viteze atunci când se simt în pericol. Doar că noi nu reușim nici una, nici alta.

MH1014_FOB_BOD_01

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here