Fii gata sa lupti cu alergiile

0
430

Primavara e anotimpul in care natura revine la viata. Pentru unii, este un spectacol fascinant, dar pentru altii poate deveni un cosmar. Fiecare e alergic la ceva. Iar primavara e chiar “la moda” sa faci o mica alergie. Ce inseamna, de fapt, sa fii alergic?

Pe scurt, este vorba de o reactie disproportionata a corpului fata de actiunea unui “invadator” extern, numit alergen. Mai precis, sistemul tau imunitar produce anticorpi (imunoglobuline E), care in lupta cu alergenele vor da nastere unor reactii neplacute. “Aproximativ 25% din populatia globului sufera de diverse alergii”, spune dr. Diana Dantzer, medic primar alergolog la Spitalul Clinic “Nicolae Malaxa”, Bucuresti. “. Si populatia Romaniei se incadreaza tot in acest procent.”Particulele de praf sint alergene pe care le gasim tot timpul anului (mai ales intr-un oras aglomerat).

Acelasi lucru se poate spune si despre parul de animale, fie ca esti sau nu stapinul acestora (al animalelor, fireste). “Prevalenta alergiilor la par de animale a crescut in ultimii ani, in special datorita modei de a adopta porcusori de Guineea si iepuri”, afirma dr. Dantzer. De sezon sint insa particulele de polen, cele mai alergenice fiind considerate cele ale plantelor din speciile de graminee (precum griul), dar si polenul arborilor timpurii.

O alta categorie de alergene sint cele alimentare. Cele mai “agresive”: capsunele, zmeura, pestele si ouale. Chiar si medicamentele pot fi o sursa de alergene. Petele rosii pe piele pot aparea de la atingerea unor ierburi, de la contactul cu un produs cosmetic sau chiar cu apa fierbinte. Exista si manifestari extrem de grave ale alergiilor, care se pot dovedi fatale. Ele apar, de obicei, la contactul cu veninul unor animale (viespi, paianjeni etc.).

Alergiile se manifesta in mod diferit, in functie de organismul fiecaruia, de cantitatea de alergen sau de agresivitatea reactiei imunitare. “Aceste reactii alergice pot sa apara la orice virsta”, spune dr. Dantzer. “Perioada de latenta e variabila si nu se poate prezice = poti fi alergic la ceva, dar sa nu ati decit dupa ani de zile, in care nu ai nici o manifestare clinica.” Exista citeva lucruri comune care pot fi spuse despre principalele tipuri de alergii. in plus, noi iti propunem si o serie de strategii prin care sa lupti cu usurinta impotriva acestora.

Alergenele – alimentele

Ai luat o masa copioasa si acum te duci sa vezi DVD-ul pe care ti l-a imprumutat colegul de birou. Dar tocmai atunci cind actiunea a devenit mai palpitanta, simti cum te cuprinde mincarimea. Suteci mineca si vezi ca incepi sa te inrosesti. Parca o auzi pe bunica ta care-ti spune: “Nu ti-a priit mincarea, mama…”

Ce se intimpla?

Adultii fac alergii la peste, crustacee, arahide, nuci si tomate, in timp ce copiii dezvolta mai frecvent alergii la albusul de ou de gaina, la laptele de vaca, griu, arahide, peste, citrice si proteine din soia. Desi toate acestea sint cel mai des implicate in manifestarile alergice de origine alimentara, aproape orice aliment reprezinta un potential alergenic. “Copiii fac mult mai frecvent alergii alimentare decit adultii”, spune dr. Danzer.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here