Fericirea produce dependenta?

0
472

Esti ingrijorat din cauza zvonului privind concedierile masive? Ai fost parasit si te uiti cu jind la flaconul cu Prozac de pe biroul prietenului tau? Sau ai de gind sa-i ceri doctorului de familie sa-ti prescrie niste Zoloft sau Paxil, ca sa vezi daca te simti mai bine, asa cum pretind cei care le fabrica?

Reteta e simpla: multi oameni se duc la doctor sa ceara pastile care sa le rezolve starea de depri-mare, spunind ca se regasesc in tipul de bolnav descris de reclamele la medicamentele respecti-ve. In ultimul timp, antidepresivele au devenit un fel de penicilina pentru emotiile noastre.

Depresia este una dintre cele mai raspindite maladii, Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciind ca la ora actuala peste 340 de milioane de oameni (din care peste 100 de milioane barbati) sint afectati de depresie. Iar numarul celor care folosesc medicamente pentru a o combate a crescut cu 79% in ultimii zece ani. Aceasta crestere poate fi atribuita atit maririi incidentei situatiilor de stres, cit si avintului pe care l-au luat reclamele tiparite si audio-vizuale.

Aceste medicamente sint atit de raspindite, incit oamenii au uitat ca antidepresivele contin substante ce pot intuenta capacitatea de gindire. Mai mult, majoritatea nu sint constienti de riscurile pe care le implica renuntarea brusca la tratament – din cauza ca reteta a expirat sau au uitat sa ia doza zilnica. Aceste greseli pot duce la dureri infinit mai mari. (Vezi sectiunea “O depresie si mai mare”.) Daca renunti brusc la medicatia contra apoplexiei, poti avea… un atac de apoplexie.

Daca incetezi subit tratamentul cu substante beta-blocante, poti muri din cauza unui infarct. in privinta asta, antidepresivele nu sint foarte diferite de restul medicamentelor. In caz ca ai de gind sa treci pe o medicatie cu antidepresive, trebuie sa stii citeva lucruri de baza – pe care medicul tau s-ar putea sa nu ti le spuna.

Asigura-te ca ai intr-adevar o problema

Avind in vedere incercarile la care ne supune viata cotidiana, e normal sa fim putin nelinistiti si deprimati. Nu face greseala sa crezi ca trebuie sa fii tot timpul fericit. Sau, mai rau, ca exista o pilula care poate sa-ti aduca fericirea. Unii doctori se apuca sa prescrie antidepresive fara sa cerceteze in amanunt problema. inainte sa iei reteta, mergi la un psihiatru sau asteapta sa vezi ce se mai intimpla cu tine in continuare.

Afla pentru ce sunt medicamentele respective

Paxil, Zoloft, Luvox, Celexa si Prozac apartin unei clase de medicamente denumite SSRI (inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei). Unii cred ca depresia si anxietatea sint produse de o perturbare a nivelului de seroto-nina din creier. Serotonina este un neurotransmitator, adica o substanta responsabila de circulatia informatiilor intre celulele creierului. Imagineaza-ti un convoi de camioane: daca nu sint suficiente vehicule sau daca soferii nu stiu adresa corecta, distributia este afectata.

SSRI usureaza schimbul de informatii din creier prin disponibilizarea unei cantitati mai mari de serotonina. Adica tot mai multe camioane vor merge in directia buna.

Uneori trebuie sa-ti depassesti depresiile fara medicamente. Materialul pe larg, in MH de noiembrie.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here