Ferește-ți fundul

0
1262

De Julie Stewart. Adaptare de Oana Popa. Ilustrație: Adam Nickel.

Nu mai ai scuze să te eschivezi de la testele de screening pentru cancer de colon. E mai ușor ca oricând.

Multe tipuri de cancer se ascund adânc, în interiorul corpului, și nu pot fi depistate. Nu și cel de colon. Trebuie doar să te uiți atent pentru a afla dacă ai această afecțiune.

Spre deosebire de alte screeninguri, testele pentru depistarea cancerului colorectal și a celui de col uterin sunt foarte eficiente. „Screen-ingurile pentru aceste afecțiuni sunt superioare celorlalte“, spune medicul Robert -Schoen, de la Facultatea de Medicină a Universității Pittsburgh. Totuși, circa 40% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani nu și‑au făcut recent un control.

Screeningul este recomandat bărbaților trecuți de 50 de ani, însă, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Michigan, aproape 15% dintre persoanele diagnosticate cu cancer colorectal au sub 50 de ani. Dacă suferi de boli intestinale sau ai cazuri în familie, -întreabă-ți medicul despre teste.

Cel mai comun test e colonoscopia. Cât timp ești sub anestezie, doctorul îți inspectează colonul cu un colonoscop, depistând polipii cu potențial canceros. Dacă amâni investigația de teama procedurilor de golire a colonului, te sfătuim să treci peste și să fii curajos. Pereții colonului trebuie să fie curățați de reziduuri pentru a fi inspectați.

Dacă îți faci testele, iar cancerul este depistat în fază incipientă, ai toate șansele să te vindeci. Au apărut și noi modalități rezonabile și comode de testare. Citește și află care sunt variantele.

Pregătiri convenabile pentru colonoscopie

Vei urma o dietă exclusiv lichidă și vei lua laxative în ziua precedentă investigației. În prezent, mulți medici înjumătățesc doza sau optează pentru un laxativ mai blând. În curând, vei putea chiar să mănânci înaintea investigației. Cercetătorii de la UC Irvine au descoperit că persoanele care au urmat un regim alimentar fără reziduuri, consumând ouă sau orez alb în ziua precedentă investigației, nu au compromis rezultatele. Respectă recomandările medicului.

Test de screening la tine în baie

Dacă ești dispus să recoltezi probe de scaun într-un recipient, testele biochimice din materii fecale sunt o modalitate ușoară de screening. Aceste analize depistează proteinele prezente în anumite tipuri de cancer de colon. Un alt test, numit Cologuard, identifică ADN-ul ce poate fi asociat cancerului. E nevoie să repeți aceste analize la fiecare unu-doi ani, spre deosebire de colonoscopie, care se face o dată la 10 ani, dacă rezultatele sunt bune.

 Videocapsula

Înghiți o capsulă ce conține o minusculă cameră de luat vederi, iar medicul specialist îi urmărește traseul prin colon, identificând polipii de pe parcurs. PillCam a fost aprobată pentru screeningul anumitor pacienți. Soluția este disponibilă și în România.

Colonoscopia virtuală

O metodă imagistică de screening, colonografia cu tomografie computerizată folosește radiații în doze mici pentru a depista tumorile. E la fel de eficientă precum o colonoscopie, susțin specialiștii în prevenție. „Și această metodă necesită pregătirea colonului, dar în proporție mai mică“, spune medicul Perry Pickhardt, directorul centrului de la Facultatea de Medicină a Universității Wisconsin.

Semnale de alarmă în vasul de toaletă

Anunță medicul dacă observi sânge în vasul de toaletă, o schimbare în modul de funcționare a tractului intestinal sau o stare neobișnuită de oboseală. Acestea pot fi semnele cancerului de colon. Dacă ai avut mereu probleme intestinale, trebuie să fii și mai vigilent. Afecțiuni ca boala inflamatorie intestinală, sindromul colonului iritabil sau ulcerul peptic pot întârzia diagnosticarea; un studiu recent publicat în British Journal of Cancer arată că persoanele cu aceste afecțiuni sunt diagnosticate după o perioadă cu 20% mai lungă decât restul. Motivul e că medicul va pune noile simptome sau înrăutățirea celor vechi pe seama bolii preexistente, spun cercetătorii.

Articol preluat din ediția de martie 2017.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here