Ferește-te de boli

0
305

De Julie Stewart. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Travis Rathbone.

Dacă te grăbești în bucătărie, o să ai probleme la toaletă. Scoate mâncarea congelată din cuptorul cu microunde prea devreme și riști să te îmbolnăvești, arată un raport al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Cercetătorii care au studiat o epidemie de salmonela au constatat că până la 12% dintre persoanele infectate nu au lăsat mâncarea să stea câteva minute, după ce au încălzit-o, așa cum era indicat pe ambalaj. „Acea perioadă ajută la prepararea completă a mâncării, făcând-o mai sigură pentru consum“, spune Leslie Hausman, autoarea studiului.

Protecție pentru ochi

Dacă nu reușești să scapi de alergii, măcar ameliorează simptomele. Cercetătorii din Turcia spun că purtarea ochelarilor de soare te poate ajuta să previi mâncărimea oculară și ochii umezi. Ar putea fi din cauză că lentilele împiedică accesul polenului din aer la ochii tăi și activează celulele mas­tocite, „vinovații“ din spatele inflama­țiilor și iritațiilor. Pentru mai multe detalii despre ochelarii care îți feresc ochii de mâncărime și te protejează de radiațiile UV, citește materialul despre cancerul de piele, de la pagina 73.

Adio, prieteni triști!

Iată efectul persoanelor optimiste: citirea informațiilor pozitive pe Facebook ar putea să-ți îmbună­tă­țească dispoziția, potrivit unui studiu nou de la Universitatea San Diego din California. Atunci când o persoană publica un mesaj pozitiv pe Facebook, prietenii ei aveau tendința să posteze statusuri mai „fericite“ imediat după. Autorul studiului, James Fowler, spune că noi copiem emo­țiile. Și nu trebuie să aștepți ca altcineva să dea startul efectului de domino. „Postând mesaje pozitive îți vei face prietenii fericiți, iar ei îți vor urma exemplul“, spune Fowler.

Un PSA mai bun

Mulți doctori sar peste testarea PSA (antigen specific prostatic) a cancerului de prostată, fiindcă nu sunt siguri de acuratețea acesteia. C­ercetătorii de la Universitățile Mercer și G­eorgia de Sud ar putea avea în curând o opțiune mai bună. Testul lor detectează cancerul ținând cont de nivelurile a trei grăsimi din sânge. Tumorile prostatei cresc numărul acestora, potrivit lui Uddhav P. Kelavkar, autorul studiului. Recu­noașterea unui asemenea test îi va ajuta pe medici să detecteze tumorile și să pornească tratamentul.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here