Evita un atac cerebral

0
300

Trei romani dintr-o mie isi pierd anual viata din cauza accidentului vascular cerebral, fapt care plaseaza tara noastra pe primul loc in Europa in privinta mortalitatii cauzate de bolile neurovasculare. Iata cum sa-ti scazi riscul si sa iesi din statistici.

Ridica greutati

Iata inca un motiv sa “tragi de fiare”: un studiu realizat la Centrul Medical Erasmus din Olanda, timp de opt ani, pe 8.000 de subiecti de sex masculin, a aratat ca barbatii cu nivel crescut de testosteron sint mai putin predispusi la atacuri cerebrale. Impulsioneaza testosteronul tinind cite o greutate in fiecare mina, in timpul fandarilor, ghemuirilor si ridicarilor.

Trateaza-te cu fructe de padure

Afinele nu sint bune doar pentru infectia urinara a partenerei tale. Conform cercetatorilor de la Universitatea Massachusetts, acest fruct-minune iti protejeaza materia cenusie, continind flavonoide, care curata arterele. Pentru o protectie maxima, bea zilnic 250 ml de suc.

Cere o halba

Pare prea frumos ca sa fie adevarat, dar cercetatorii olandezi au descoperit ca barbatii care beau o bere pe seara isi reduc nivelul de fibrinogen, o proteina care ajuta la formarea cheagurilor din singe. Subiectii studiului amintit si-au crescut si nivelul de colesterol HDL (“bun”). in prezent, se desfasoara cercetari suplimentare, care sa identifice exact mecanismul. De parca am avea nevoie de mai multa incurajare…

Fereste-te de smog

Conform unei cercetari realizate de dr. Shin Yamazaki, de la Universitatea din Kyoto, Japonia, nivelul crescut de poluare poate provoca rigidizarea arterelor si formarea de cheaguri. Echipa sa de experti a descoperit ca rata mortalitatii se dubleaza cind nivelul de poluare atinge maximul cunoscut.

Foloseste zilnic ata dentara

Un studiu publicat in Journal of Periodontology arata ca o gura incarcata poate sa-ti produca mari probleme. “Bacteriile care produc gingivita pot declansa o reactie imunitara care afecteaza arterele”, spune autorul studiului, dr. Michael Roizen. Petele care apar in gura sint un simptom al gingivitei.

Evita aparitia lor cu ajutorul atei dentare si al unui specialist in igiena orala, care sa-ti indeparteze tartrul o data la citeva luni.

Inmoaie cerealele de ovaz inainte de a le minca

Fibrele solubile din terciul de ovaz dizolva depunerile de grasime, scazind nivelul de colesterol si riscul de atac cerebral. Pentru cele mai bune rezultate, alege cerealele integrale. Si adauga si citeva bucatele de mar in terci. Marul contine pectina, o substanta care scade nivelul de grasime din singe.

Indoapa-te cu crustacee

Un studiu realizat la Universitatea Johns Hopkins a relevat faptul ca barbatii deprimati au un nivel crescut de proteina C reactiva, marker care indica predispozitia la atac cerebral. Scapa de melancolie cu ajutorul seleniului, un aminoacid ce stimuleaza buna dispozitie, care se gaseste in cantitati mari in crustacee. Alte alimente bogate in seleniu sint rinichii, ficatul si avocado.

Pentru mai multe sfaturi sanatoase, arunca o privire in numarul din aprilie 2008 al revistei Men\’s Health!

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here