Evita cresterile de tensiune

0
368

20 de metode pentru a “imblinzi” arterele furioase. Nu cred ca te-ai simti in siguranta daca indicatoarele de bord ale avionului pe care trebuie sa-l iei s-ar afla in “zona rosie”.

Probabil ca ai intra pe pista de decolare si te-ai imbarca cu inima strinsa. Poate chiar vei gusta un pic din mincarea servita in timpul zborului.

Dar perspectiva de a vedea motoarele inecate in fum sau de a auzi fuzelajul plesnind te va ingrozi peste masura. In aceste conditii, e ciudat ca majoritatea barbatilor nu acorda atentie celui mai important indicator din organismul lor: tensiunea arteriala.

Aceasta ajunge deseori in “zona rosie” si are prostul obicei de a ramine acolo, cauzind o crestere de doua sau chiar de patru ori a riscului de atac de cord. Numai o treime din persoanele cu tensiune crescuta o tin oarecum sub control.

Problema e ca majoritatea dintre noi considera primele semne de hipertensiune ca fiind manifestari normale. in ultimii citiva ani, o tensiune arteriala de 120 cu 80 mm Hg a trecut de la clasificarea de “tensiune normala” la cea de “stare prehipertensiva”.

Valoarea maxima la care esti considerat sanatos este acum 119 cu 79 mm Hg. Pentru a atinge acest “nivel de siguranta”, trebuie sa te eliberezi de presiunea indusa de urmatorii dusmani ai vaselor tale de singe.

Grasimea in exces de pe abdomen Inima ta si cele 90.000 km de vene, artere si capilare din corpul tau au destula treaba de facut, chiar si in conditiile in care esti suplu. Nu le ingreuna sarcina prin adaugarea unei “burti de bere”, care va avea nevoie de mai mult singe, va forta suplimentar inima si va produce cresterea tensiunii arteriale.

Persoanele slabute sint arareori hipertensive. Daca vei reveni la greutatea normala, vei reduce tensiunea cu 10 pina la 29 de unitati. Pentru barbatii care au o tensiune arteriala periculos de mare, revenirea la suplete poate coincide cu renuntarea la tratamentul medicamentos.

Ce sa faci:

Consuma carne. Un studiu recent, realizat in Australia, a aratat ca persoanele hipertensive care au inlocuit 8% din caloriile zilnice obtinute din piine, cereale, cartofi sau paste cu calorii obtinute din car-ne rosie slaba au avut o scadere de patru unitati a presiunii sistolice in numai opt saptamini.

Se pare ca arginina, un aminoacid prezent in carnea rosie, ajuta la dilatarea vaselor de singe si, implicit, la scaderea ten-siunii arteriale. in acelasi timp, reducerea consumului de amidon scade nivelul de zahar din singe, ajutind organismul sa consume mai eficient rezervele de grasime.

Ce sa nu faci:

Sa alegi o dieta cu putine grasimi. Daca elimini grasimile din dieta, s-ar putea sa obtii rezultatul opus, pentru ca grasimile sanatoase ajuta la scaderea tensi-unii arteriale. De exemplu, un studiu publi-cat in Journal of Medicinal Food a descoperit ca barbatii care au gatit timp de 45 de zile cu ulei de susan au experimentat o scadere a tensiunii si a nivelului de zahar din singe.

Uleiul de susan contine acizi grasi polinesaturati si un compus numit sesamina, care opreste productia de colesterol a ficatului. Prin urmare, alege un sos de salata care sa contina si ulei de susan. Daca mai contine si ceva usturoi, inima iti va fi recunoscatoare.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here