Cum să eviți problemele care pot apărea la plajă

0
687

De dr. Silviu Zărnescu. Ilustrații: Matt Johnstone.

1. Insectele de pe plajă

Spre deosebire de țân­țarii care îți înțeapă pielea, aceste musculițe au dinți minusculi, cu care te „mușcă“ înainte să-ți sugă sângele. Nu transmit nicio boală, dar te vor umple de umflături pruriginoase care pot ține chiar și o săptămână.

Vindecă rănile
Nu te scărpina, căci riști să te infectezi. E mai bine să previi mușcăturile folosind un repelent pe bază de DEET înainte să mergi la plajă și de fiecare dată după ce ai înotat.

2. Toxiinfecția alimentară

Vara, camerele de gardă ale spitalelor de pe litoral sunt asaltate de pacienți cu afecțiuni digestive cauzate de alimente contaminate. Bacteriile se înmulțesc mai rapid când e cald afară, iar simptomele includ diareea, crampele abdominale, vărsăturile și febra.

Fii isteț și ține la ­rece, într-o geantă frigorifică, alimentele pe care le iei la plajă și conțin carne sau sosuri. Mănâncă-le la cel mult jumătate de oră după ce le-ai scos.

3. Ochii roșii

Apa sărată nu e sterilă. În realitate, apa poluată conține bacterii care pot declanșa conjunctivita. Oftalmologii te avertizează că, dacă petreci mult timp în apa mării, riști să te confrunți cu manifestări precum mâncărimi, roșeață, secreții purulente și hiperlacrimație.

Scapă de ­simptome Te mănâncă ochii? Spală-i cu apă din abundență la fiecare două ore. Dacă se agravează, mergi la doctor. E posibil să ai nevoie de tratament local cu antibiotic.

4. Meduzele

Din cele 2.000 de specii de meduze, numai 70 produc leziuni serioase. Dacă ai intrat în contact cu vreuna, așteaptă-te la o erupție roșie, senzație de arsură și durere.

Elimină ­problema Căldura schimbă structura toxinelor proteice și neutralizează durerea, afirmă dr. Paul Atkinson de la Universitatea Dalhousie. Răzuiește puțin pielea afectată cu un card de credit, apoi fă o baie fierbinte, 20 de minute. Nu e nevoie să urineze nimeni pe tine!

5. Nisip infectat

Bacteria E. coli provenită de la animale (din fecalele lor), dar și din scurgerile toaletelor, poate trăi în nisipul fierbinte. Este una dintre problemele majore cu care se confruntă cei responsabili de menținerea curățeniei plajelor. Dacă ai fost infectat, așteaptă-te să ai diaree în ziua următoare.

Scapă de mizerie ­Verifică clasificările plajelor și alege-le pe cele mai curate. Folosește gel dezinfectant pentru mâini de ori câte ori umbli în geanta frigorifică.

6. Curenții marini

80% dintre acțiunile salvamarilor se datorează curenților marini și majoritatea deceselor prin înec au aceeași cauză, spun statisticile.

Păzește-te de apele liniștite Apele mai agitate sunt adesea mai sigure decât cele liniștite, spun salvamarii. Te-a prins un curent? Dacă nu reușești să scapi înotând paralel cu țărmul, încearcă să te menții pe linia curentului. După ce a trecut, încearcă din nou să părăsești zona.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here