Evită accidentările pe munte

0
243

Fă-ți temele
Informează-te în legătură cu starea vremii, ține cont de atenționări și evită zonele cu pericol de avalanșe. „Trebuie să cunoști traseul pe care urmează să-l parcurgi – gradul de dificultate și amenajările de care dispune. În general, e bine să-l alegi în funcție de persoana din grup cu pregătirea fizică cea mai slabă“, spune Gheorghe Haiduc.

Îmbracă-te corespunzător
Investește în produse de calitate, ușoare, călduroase și impermeabile: haine de tip inner layer (acestea evacuează rapid transpirația, menținându-ți pielea uscată), bocanci impermeabili, jachetă și pantaloni din membrană impermeabilă care să te protejeze și de vânt, mănuși, fes, parazăpezi, colțari. Deși costisitoare, materialele de tip Gore-Tex sunt foarte eficiente, însă în magazinele de profil găsești și haine din materiale similare, la un preț mai accesibil. „Ia-ți și un rucsac cu un bidon cu apă, ceva rezerve de alimente, o lanternă, telefonul mobil bine protejat și cu acumulatorii încărcați și o mini-trusă de prim-ajutor“, completează șeful unității Salvamont Bușteni.

Fii prevăzător
Când pornești la drum, înarmează-te cu o hartă detaliată din care să nu lipsească poziționarea cabanelor și a refugiilor de pe traseu, cu estimarea numărului de ore parcurse dintr-un punct în altul. Te va ajuta să-ți organizezi mai bine excursia și să apreciezi corect distanțele, astfel încât să nu ai surpriza să te prindă noaptea pe munte. Când îți mănânci sandvișurile la prânz, fă socoteala: ai timp suficient să cobori ori ar fi indicat să cauți o cabană ori un refugiu? Fii realist și nu-ți închipui că reușești să cobori un vârf cu altitudinea de peste 2.000 de metri în câteva ore. Evită să cobori de pe munte în caz de ninsoare, viscol, ceață, mai ales dacă nu cunoști bine traseul și nu ești echipat cu o lanternă. Iar în caz de accident, contactează Dispeceratul Național Salvamont ori sună la 112.

 

Caz extrem

E noapte și ai rămas pe munte
1/ Apelează 0salvamont (0725.826.668).
2/ Construiește un refugiu în zăpadă. Sapă în partea ferită de vânt a unui versant, folosind căușul mâinii ori o lopățică din plastic (pe care o poți utiliza și în caz de avalanșă).
3/ Ideal ar fi să dormi în sacul de dormit, dar dacă nu îl ai, este utilă și o folie de supraviețuire – e ușoară, ieftină și îți poate salva viața, întrucât reține 90% din temperatura corpului.
4/ Hidratează-te. Trebuie să bei între doi și trei litri de apă pe zi, iar dacă ți s-a terminat rezerva, topește zăpadă folosind o cană cu pereți subțiri din aluminiu, o brichetă și o lumânare.

 

Caz extrem

Ești prins într-o avalanșă
1/ Scapă de accesoriile și echipamentele grele. Cu cât ești mai ușor, cu atât te vei cufunda mai puțin în zăpadă. În plus, chestiile aruncate de tine (bețele de schi, rucsacul) pot folosi drept indicii pentru salvamontiști ori persoanele care trec prin zonă.
2/ Rămâi cu mobilul, stația radio (walkie-talkie), o lopățică din plastic, o lanternă cu avertizare, cască. Investește și într-un rucsac cu airbag (Vario 40L, 520 lei, magazin.rucksack.ro) și un dispozitiv ce permite respirația sub zăpadă (Black Diamond Avalung, 613 lei, mountex.ro).
3/ Ține-te bine. Dacă apuci să te prinzi de un copac, îmbrățișează-l cât mai strâns. Te va ajuta să nu te cufunzi prea mult, iar odată ce se potolește furtuna te poți cățăra pe el până ieși la suprafață.
4/ Respiră. Dacă ești î­ngropat în zăpadă, încearcă să sapi folosind lopățica ori căușul mâinii, ca să deschizi spațiul din dreptul feței. Asta îți va permite să respiri pentru cam 30 de minute, timp în care va trebui să găsești o cale de ieșire din nămeți ori, dacă ești norocos, vei fi salvat.
5/ Cere ajutor. Dacă te afli într-o zonă în care ai semnal, sună la Salvamont și încearcă să dai cât mai multe detalii despre zona în care te afli. Pornește și aplicația gratuită Salvamont, care le permite salvatorilor să urmărească traseul parcurs de tine.
6/ Fii ingenios. Urmează-l pe Bear Grylls: după ce ai săpat în zăpadă ca să-ți faci loc să respiri, scuipă. Acum, că știi unde este pământul, poți să faci un șanț în direcția opusă. Următorul pas: încearcă să ridici brațul ca să vezi cât de gros este stratul de zăpadă.

 

Măsuri de siguranță
Aventura ta pe munte nu trebuie să fie un secret de stat. Anunță-ți familia și prietenii – oferă-le informații despre traseu și perioada în care vei fi plecat. „Iar dacă înnoptezi la o cabană, spune-i cabanierului încotro te îndrepți“, recomandă Haiduc. Sună la Salvamont pentru informații suplimentare privind traseul ori avertizările meteorologice.

 

0725.826.668
Este numărul unic pus la dispoziție de Dispeceratul Național Salvamont la care poți suna când vrei să iei legătura cu cea mai apropiată unitate.

 

30 de minute
Atât poți supraviețui sub zăpadă, dacă îți faci loc să respiri.

 

23
Este numărul maxim de persoane care au murit într-o avalanșă în România (în 1977, la Bâlea).

 

Cum eviți o avalanșă?
„Când te afli într-o zonă cu potențial crescut de avalanșă, este important să nu țipi, să nu fluieri, să nu scoți sunete care produc ecou“, spune Gheorghe Haiduc. „Nu tăia niciodată pantele oblic, ci puțin perpendicular. Fă pași mari și asigură-te că toți membrii grupului se deplasează respectând distanța între ei“, completează el. Nu schia și nu te da cu placa fără să ai o cască de protecție – în timpul unei avalanșe te poți rostogoli ori lovi de copaci, pietre sau alți oameni.

 

De Irina Mereacre. Foto: Shutterstock

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here