Este suplimentul tău toxic?

0
1416

De Laura Beil. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Levi Brown.

Produsele pe care le folosești pentru creșterea masei musculare sau pentru slăbit pot fi  „îmbunătățite“ cu substanțe periculoase. Și nu te poți baza pe autorități că-ți păzesc spatele.

În 2014, Fernando del Real își trăia viața după cum visase. Avea 35 de ani, o soție și doi băieți, fericiți în casa lor din Azusa, California. Însă timpul său, cândva dedicat antrenamentelor și jiu-jitsului, era acum ocupat de Disney-land și Lego. Cântărea 82 de kilograme, dar nu era tonifiat ca la 20 de ani. Chiar în perioada când decăderea fizicului său îl îngrijora, el a observat că unul dintre amicii lui creștea rapid în masă musculară. Prietenul i-a recomandat un supliment nutritiv care îl va ajuta să obțină câștiguri rapide la sală. Prin urmare, la mijlocul lui noiembrie, del Real a vizitat un magazin de nutriție. Nu a găsit suplimentul respectiv, însă asistentul în vânzări i-a recomandat un altul, numit Tri-Methyl Xtreme. Sticla conținea ingrediente necunoscute pentru del Real, însă i-au fost descrise drept „prohormoni“ siguri pentru sănătate și legali. Vânzătorul i-a sugerat și Liver Health. „Nu avea contraindicații, conform producătorului“, spune del Real. „Nu am simțit că mi se poate întâmpla ceva rău de la un produs cumpărat dintr-un magazin specializat.“ A plătit 80 de dolari și a început să ia pastilele.

În următoarea lună, rezultatele i-au întrecut așteptările. A început să ridice greutăți în patru‑șase zile pe săptămână, timp de una-două ore, iar brațele și picioarele i s-au definit, câștigând cinci kilograme jumătate de masă musculară. Putea să ridice 135 de kilograme din așezat – un nou record personal. Însă, spre sfârșitul lui decembrie, au apărut alte simptome. Nivelul de energie s-a prăbușit; abia mai putea să se ridice din pat si să lucreze ca mecanic de locomotivă de marfar. Își simțea scrotul încordat. Când a pășit pe o bandă de alergare, la sala de fitness, picioarele lui păreau de plumb.

A renunțat la pastile după patru săptămâni. Prin ianuarie 2015, un coleg de muncă a observat că are globii oculari îngălbeniți. „M-am privit în oglindă și m-am speriat“, spune del Real.

Americanii iubesc suplimentele atât de mult încât au cheltuit în 2016 peste 27 de miliarde de dolari pe pastile și prafuri, lista de produse disponibile crescând de la 4.000 în 1994 la peste 55.000 în prezent. În România, piaţa suplimentelor alimentare a ajuns la 700 de milioane de lei în 2015, iar estimările arată că, până în 2021, valoarea pieţei se va apropia de un miliard de lei, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare Euromonitor, citată de Ziarul Financiar. „Deşi consumul de suplimente alimentare e unul redus, piaţa românească este considerată cea mai dinamică din Europa de Est“, spune biologul Tatiana Onisei de la Institutul de Bioresurse Alimentare, citată de Mediafax.

Potrivit studiilor, în țările dezvoltate economic, peste 30% din populație folosește zilnic diverse forme de suplimente alimentare, însă fără a beneficia de o bază științifică. Sute de milioane de consumatori apelează la suplimente pentru a-și crește aportul de vitamine ori pentru a-și menține sănătatea. Alții iau cocktailuri pe bază de plante care promit să ajute în procesul de slăbire, în virilitate ori în creșterea masei musculare. Ultimele două sunt destinate bărbaților, iar uneori, cu cât ai un stil de viață mai solicitant pe plan fizic, cu atât mai atractive devin suplimentele. Când dr. Harris Lieberman, un cercetător din cadrul armatei americane, a început să investigheze câți soldați iau suplimente, a descoperit că mai mult de jumătate dintre ei o făceau. „Multivitaminele sunt în topul listei, dar și stimulenții musculari sunt extrem de căutați“, spune Lieberman. Ca și del Real, mulți bărbați cred că suplimentele sunt scurtături naturale pentru a spori forța corpului.

În America, supravegherea industriei de suplimente îi revine Agenției pentru Alimente şi Medicamente (FDA), care reglementează produsele ca alimente. Prin urmare, deși suplimentele se pot găsi pe același raft cu medicamentele pentru alergii și analgezicele, acestea nu trebuie să respecte aceleași cerințe de testare pentru siguranță și eficacitate. Asta face ca vânzările de suplimente să devină o afacere ispititoare pentru oportuniști fără expertiză. În România, Institutul de Bioresurse Alimentare este cel care hotărăşte dacă un supliment alimentar poate să fie vândut, bazându-se doar pe actele și buletinul de analize aduse de producător.

Mai mult de 7.000 de producători de suplimente sunt înregistrați în Statele Unite, iar lista include firme cu vechime, care încearcă să facă lucrul corect. Iată însă problema: a crescut numărul de speculanți, care vând produse cu ingrediente netestate sau ilegale – ori ambele. Iar consumatorii au de suferit. În cazul americanilor, un studiu recent a identificat suplimentele drept o cauză în creștere pentru problemele hepatice induse de droguri: incidența bolii a crescut de la șapte procente în 2004 la 20 de procente în prezent. Un alt studiu, din New England -Journal of Medicine, estimează că ingestia de suplimente e responsabilă pentru circa 23.000 de internări în regim de urgență anual.

Speriat de culoarea galbenă a ochilor, del -Real și-a sunat cumnata, asistentă medicală. Ea l-a întrebat dacă ia vreo medicație pe care nu ar trebui să o ia. „Am luat un produs nou, dar -l-am cumpărat dintr-un magazin“, i-a răspuns el. Ca și el, s-a simțit ușurată la gândul că pastilele au fost cumpărate în sistem retail. I-a sugerat că ar putea suferi de o deshidratare severă.

Chiar și atunci când suplimentarea cu apă nu a fost de ajutor, el tot a evitat să meargă la doctor, în ciuda insistențelor soției sale. Îi spuneam că „sunt bine, trebuie doar să beau apă“, își amintește el. Într-un final, după câteva zile de la observația înfricoșătoare a colegului de muncă, del Real a mers la spital. Analizele au arătat un nivel foarte ridicat de enzime hepatice. A fost diagnosticat cu icter și trimis acasă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here