Este momentul să-ți rezolvi problema?

0
894

De Markham Heid. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Charles Masters.

Dacă ți-ai dat peste cap kilometrajul anumitor zone ale corpului, iată cum să afli dacă operația este o soluție inteligentă.

Cu siguranță ai auzit și tu următoarele expresii: „Dacă merge, ține-o tot așa!“ sau „Nu repara ceva dacă nu este stricat!“ Dacă este vorba despre o mașină sau o relație amoroasă, cuvintele își au rostul: nu încerca să îmbunătățești ceva care funcționează. Dar noi suntem niște simpli oameni și, în cazul corpului nostru, regula se aplică diferit: dacă în prezent ceva nu este complet distrus, inevitabilul se va produce peste câțiva ani. Amânarea unei „reparații“ necesare poate duce la o problemă mult mai complicată în viitorul apropiat.

Este și cazul lui Jonathan Stevens, un asistent medical în vârstă de -34 de ani din Indiana. Într-o dimineață din luna ianuarie, anul trecut, el s-a trezit cu o durere în partea inferioară a spatelui, care s-a prelungit pe fesa și piciorul drept, provocându-i un șchiopătat până la cabinetul chiropracticianului. Văzând că tratamentul specialistului nu a dat rezultate, a luat medicamente și calmante musculare prescrise de doctorul său. A făcut câteva săptămâni de fizioterapie. Nimic nu a funcționat.

Într-un final, examenul RMN a evidențiat că Stevens avea hernie de disc lombară. A cerut părerea mai multor chirurgi și a decis să facă o discectomie. După două săptămâni, se simțea un alt om. Durerea dispăruse și nu a mai revenit.

Deseori, problemele care apar la nivelul corpului pot fi rezolvate prin exerciții, nutriție, bun-simț și prin suferința în tăcere. „Oamenii apelează la intervenții chirurgicale doar atunci când alte tratamente nu dau rezultate“, spune dr. Brian Werner, care predă disciplina Ortopedie și traumatologie la Școala de Medicină din cadrul Universității Virginia. Dar stabilirea acelui punct critic – recunoașterea momentului când operația este cea mai bună soluție – se poate dovedi un proces complicat. Am identificat momentul oportun când intervenția chirurgicală este recomandată pentru zece dintre cele mai frecvente probleme de sănătate.

Artroza șoldului

Uzura articulației este cauza principală de apariție a coxartrozei, dar accidentările, moștenirea genetică și bolile pot accelera distrugerea cartilajului articular. Drept rezultat, cartilajul se macină, iar oasele vin în contact direct („os pe os“) de fiecare dată când faci un pas. „Apar frecvent senzații de durere, înțepenirea șoldului (rigiditate), probleme de mobilitate, disconfort la încălțare ori durere cauzată de statul în picioare“, spune dr. Alan Reznik, specialist în chirurgia artroscopică, din Connecticut.

Soluții imediate Apelează la fizioterapie și antiinflamatoare injectabile, cum ar fi cortizonul. Exercițiile de stretching și de forță pot, de asemenea, ameliora durerea de la nivelul șoldului și rigiditatea, potrivit studiilor din Canada.

Decizia „Bărbații mai tineri de 50 de ani ar trebui să suporte durerea și să mai aștepte, dacă este posibil. Proteza de șold are o durată de viață de maximum 30 de ani. Așteptarea crește șansele ca intervenția chirurgicală să dureze tot restul vieții“, spune dr. Reznik.

Ce se întâmplă Chirurgul – de preferat unul specializat pe chirurgia șoldului – reconstruiește articulația care leagă femurul de pelvis. Te vei sprijini într-un baston sau o cârjă câteva săptămâni, dar în circa trei luni nu vei mai avea dureri.

Ruptură de menisc

Meniscurile sunt mici țesuturi elastice situate între femur și tibie, niște garnituri în forma literei C care acționează ca un absorbant al șocului pentru cartilaj. Rupturile se pot produce în timpul practicării sporturilor, la alergare, sărituri ori pivotare.

Actorul Tom Oakley spune că a auzit un zgomot puternic, ca un „pocnet“, în timp ce filma o scenă de luptă pentru West Side Story. „Nici nu am mai putut să merg timp de șase luni“, spune el. Însă problemele pot apărea treptat, odată cu vârsta.

„Durerea, tumefierea, rigiditatea și senzația că genunchiul se blochează sau se rupe sunt semne de avertizare“, spune dr. Kevin Shea, membru al Academiei Americane a Ortopezilor.

Soluții imediate

„Odihna, fizioterapia și un plan inteligent de exerciții pot fi de folos în cazul rupturilor ușoare“, spune dr. Shea. Antiinflamatoarele și injecțiile pot da rezultate uneori, precum și pierderea în greutate pentru persoanele supraponderale care suferă de artrită la nivelul genunchiului. Cercetătorii din Norvegia au afirmat anul trecut că, în cazul rupturii de menisc, fizioterapia e o soluție mai bună decât operația, dar numai pentru leziunile degenerative (legate de procesul de îmbătrânire) ale articulațiilor, potrivit dr. Nina Kise.

Decizia

„Dacă senzația de blocare a genunchiului nu se îmbunătățește după trei luni de fizioterapie sau dacă auzi acel «pocnet puternic», ar trebui să vizitezi un chirurg“, spune dr. ­Kise. Așa a procedat și Oakley, iar în prezent își poate filma scenele de luptă fără nici cea mai mică senzație de durere.

Ce se întâmplă

În cazul rupturilor minore, un chirurg ortoped poate îndepărta porțiunile distruse de menisc care cauzează probleme. Recuperea durează între șase și 12 săptămâni. Pentru leziunile mai mari, mergi la un specialist în chirurgia genunchiului, care e capabil să-ți sudeze meniscurile laolaltă. În acest caz, vindecarea poate dura până la șase luni.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here