Durerea: cum acționează

0
265

Adaptare de dr. Silviu Zărnescu. Ilustrații: SciePro.

1/ Locul leziunii

Celulele tale nervoase mențin un echilibru delicat între sodiu, potasiu și calciu. Dacă apuci cu mâna goală mânerul fierbinte al unei tigăi, acest echilibru va fi distrus. Sodiul va începe să traverseze membranele celulare, iar atunci când o cantitate suficientă a pătruns în celule, nervii lansează o încărcătură electrică minusculă, cam cât a mia parte din puterea unei sonerii.

2/ Drumul de la periferie

Anumite fibre nervoase transportă diferite tipuri de durere (de origine mecanică, termică, chimică). Semnalul electric provenit de la palmele tale arse va selecta fibra nervoasă corespunzătoare, va porni de-a lungul ei și va ajunge la măduva spinării.

3/ Centrul nervos

Toate semnalele dureroase vor ajunge în final la măduva spinării. Cel provenit de la mâna ta va pătrunde prin partea de jos a gâtului, undeva între cea de-a cincea și a șaptea vertebră. Punctul de intrare depinde de locul unde s-a produs leziunea. De exemplu, durerea care provine de la degetul mare va pătrunde în zona vertebrei cinci.

4/ Zona de procesare

După ce a călătorit prin măduva spinării, semnalul ajunge la centrul de primire din creier, talamusul. Pentru o arsură, durata întregii călătorii este de 0,01 secunde. Și asta e foarte încet; fibrele corespunzătoare durerii de origine chimică sau mecanică lucrează de 10 ori mai repede. Acum, talamusul modulează durerea pentru a evalua riscul și trimite informația la interpretat către cortexul cerebral.

5/ Reacția ta la durere

Îți retragi mâna. Aceasta este cea dintâi reacție pe care o vei avea dacă te frigi accidental. „Organismul se grăbește să-ți salveze viața“, explică dr. Ted Epperly, medic de familie și expert Men’s Health. „De aceea, îți retragi în mod reflex mâna.“

Înjuri sau țipi. Să te lași pradă înjurăturilor (sau unor țipete ascuțite) poate servi, de fapt, unor scopuri nobile. „Acestea au rolul de a avertiza alte persoane de pericolul existent“, spune dr. Epperly. Aveți grijă: bărbat la cratiță!

Leșini. „Acest tip de răspuns mai puțin eroic este făcut pentru a suporta durerea copleșitoare, dar este foarte rar întâlnit“, după cum spune dr. Epperly. „În general, organismul dorește să rămână alert, pentru a se putea îndepărta de pericol.“ Pe lângă asta, dacă leșini, ți se va arde și friptura.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here