Dragoș Bucur, tată și actor de succes

0
694

Text De Lina Vdovîi. Fotografii de Manole Sava.

Este 10 dimineața și lui Dragoș, diagnosticat cu diabet în urmă cu 12 ani, i se face rău. Începe să vorbească mai rar și devine palid. Are în față o farfurie cu brânzeturi, cere ceva dulce, iar chelnerul dintr-un bistro francez din Piața Amzei îi aduce o prăjitură. După câteva minute, Dragoș își revine și-și recapătă vioiciunea. „Gata, acum putem vorbi.“

Așa a făcut dintotdeauna, din prima clipă în care a aflat că este diabetic. A trecut peste șoc și a continuat să muncească pe brânci. A înțeles că diabetul îl va însoți mereu, așa că a decis să se „alieze“ cu boala și să meargă mai departe cu ea la braț.

A devenit unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori români și s-a apucat de predat. Împreună cu Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, a deschis școala actoriedefilm.ro, un proiect care, spune Dragoș, îi gâdilă orgoliul, de patru ani încoace. La absolvirea cursurilor, tinerii actori debutează în scurtmetraje sau chiar în filme de lungmetraj. Cea mai nouă producție, în care joacă și Dragoș, este realizată împreună cu promoția din 2014.

„Alt Love Building e un film cu bun-simț, o comedie cu umor bun, de calitate“, spune Dragoș. Actorul crede că publicul larg românesc, care încă nu s-a obișnuit cu filmele de artă, are nevoie de producții de acest gen. Alt Love Building face parte din categoria divertismentului de bună calitate și, spune actorul, pregătește publicul pentru filmele din noul val. „Este o continuare la Love Building și mergem pe același principiu, însă avem o nouă tabără, alte cupluri și alte intrigi“, explică Dragoș, care joacă, la fel ca în prima producție din serie, rolul unui terapeut sexolog.

Cariera lui Dragoș a depășit demult hotarele României, iar dincolo de talent și pasiune, un rol important în evoluția sa l-au jucat filmele de artă din noul val cinematografic românesc. „Nu exagerez“, spune el, „în momentul în care ești într-un mediu cinemato-artistic și oamenii află că ești român, se uită altfel la tine. Mie mi s-a întâmplat să se ridice lumea în picioare.“

mens cover76328 copy

Învață ceva nou în fiecare zi

„Diferențele dintre munca pe platoul de filmare din România și experiența în străinătate sunt destul de mici“, spune Dragoș. Evident, bugetul face diferența. „Da, un film american își permite să blocheze șapte străzi în mijlocul Los Angeles-ului, să aducă zece rulote cât camera asta, o echipă de 150 de oameni și să plătească figurația cu cât sunt plătiți la noi actorii începători sau studenții“, spune Dragoș, dar în ceea ce privește pregătirea, regizorii și actorii români se ridică la un nivel foarte ridicat.

Spune că, dincolo de liniștea sufletească și confortul financiar, viața nu i s-a schimbat fundamental de când este actor la Hollywood. „Cred că lumea mă percepe diferit, se uită la mine cu alți ochi pentru că joc și în America, dar nu s-a schimbat mare lucru.“ Povestește cum, într-o zi, în timp ce se îmbarca pentru un zbor în Marea Britanie, un domn în vârstă, la costum, s-a apropiat de el și s-a mirat că Dragoș Bucur zbura cu un avion de linie. „Păi, cum? Credeați că am jet? Că fac milioane?“, îmi spune, râzând cu poftă.

Nu, nu a câștigat o mulțime de bani, în schimb a învățat enorm din acele experiențe. The Way Back, un film de Peter Weir, în care a jucat alături de Ed Harris și Colin Farrell, a fost cel mai frumos proiect în care a participat. S-a lucrat într-un ritm înfiorător, spune Dragoș, câte 14-15 ore pe zi, în zăpadă, frig, apă, deșert. „Oameni mișto“, își amintește el. „Descoperirea mea n-a fost Colin Farrell, ci Ed Harris, cu care am rămas în relații bune și care m-a și ajutat după aceea. A fost foarte drăguț.“

Pentru cea mai recentă secvență filmată în America, pentru Ride Along, un film de Tim Story care a fost lider în box-office-ul american, Dragoș a învățat o mulțime de chestii: să întoarcă mașina în timp ce trăgea cu pistolul, să acționeze frâna de mână cu pedala – pe un bolid modificat –, să facă slalom printre automobile și tot felul de cascadorii cu motocicleta. „A fost bestial“, își amintește el. „Am filmat timp de trei zile pentru un minut și jumătate, am făcut două zile de repetiții cu un cascador și cu un șofer profesionist.“ În România, secvența respectivă s-ar fi filmat în câteva ore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here