Doctorul tău are nevoie de o examinare?

0
230

Atenție la mâinile „murdare“

Pentru a lansa un produs nou sau a promova unul existent, doctorii primesc uneori „atenții“ de la reprezentanții companiilor farmaceutice. Și chiar dacă vorbim doar despre câteva mostre gratuite, oamenii în halate albe pot fi tentați să favorizeze un anumit medicament.

Vorbește deschis

Înainte să accepți un tratament, cere mai multe informații. Dacă medicul preferă o variantă mai scumpă, întreabă-l din ce motiv: conține o substanță anume, care nu se găsește în alte produse, are mai puține efecte secundare?

Asigură-te că ești ascultat

Potrivit unui eurobarometru publicat în 2010 de Comisia Europeană, 55% dintre români se tem că ar putea primi un diagnostic, un tratament sau un medicament greșit, recomandate de medicul generalist, de cel de familie ori de farmacist. Un motiv ar putea fi, relevă un studiu publicat în JAMA*, faptul că ai la dispoziție doar 23 de secunde să-ți expui problema înainte ca medicul să schimbe subiectul de discuție.

Lasă pălăvrăgeala

Începe așa: „Aș vrea să vorbim despre trei lucruri“, sugerează dr. Howard B. Beckman, coautorul studiului din JAMA.

Nu urma un tratament inutil

Dacă suferi de migrene, iar medicul continuă să-ți recomande același tratament – deși nu dă rezultate –, acționează!

Aprofundează ­problema

Trebuie să afli de la ­medic în ce constă planul de tratament și care sunt alternativele, având în vedere că starea ta nu prezintă îmbunătățiri. Cere-i mai multe infor­mații legate de modul în care se manifestă boala și factorii răspunzători pentru declanșarea ei și întreabă-l de ce crede că tratamentul dă greș. Dacă nu are răspunsuri ferme și pare nesigur de diagnostic, cel mai bine ar fi să apelezi la un alt specialist.

Elimină prejudecățile

Mai multe cercetări demonstrează că medicii au adesea, în sub­conș­tient, prejudecăți. Un studiu din 2013, publicat în Obesity, arată că aceștia au tendința să stabilească o legătură emoțională mai slabă cu pacienții supraponderali. Asta poate diminua calitatea tratamentului; în plus, potrivit unei cercetări de la Universitatea de Stat din Michigan, persoanele care creează o legătură cu medicul lor ar putea simți mai puțină durere.

Scapă de un medic nepoliticos

Fă-ți următoarea programare în altă parte. Dacă medicul a fost total lipsit de respect, reclamă-l la Colegiul Medicilor.

Cere să ți se ascundă adevărul 

Da, ai citit bine. Unii medici anunță diagnostice „grele“ și le oferă paci­en­ților vești proaste fără să-i pregătească în prealabil. Iar dacă ești mai slab de înger, poți avea un adevărat șoc dacă ți se spune direct că suferi de cancer sau că trebuie să continui un tratament extenuant pentru alte câteva luni.

Deleagă

Potrivit legii 46/2003, pacientul are voie să decidă dacă mai vrea să fie informat în cazul în care informațiile prezentate de către medic i-ar cauza suferință. El poate să aleagă o altă persoană care să fie informată în locul său – preferabil pe cineva din familie sau dintre prieteni.

Cum îmi caut alt doctor?

„Mai întâi, fă un sondaj printre prietenii tăi, membrii familiei și colegii de la birou“, recomandă dr. Kimberly Gudzune, profesor asistent de medicină la Universitatea Johns Hopkins. Dacă ești abonat la o rețea privată de sănătate, prin intermediul companiei pentru care lucrezi, este de la sine înțeles că recomandările colegilor de birou vor cântări cel mai mult în luarea deciziei. O modalitate bună este să te informezi de pe forumurile de specialitate, unde internauții au răsucit deja problema pe toate părțile, dar fii atent la comentariile răutăcioase, în special dacă argumentele aduse împotriva unui specialist sunt nefondate.

*Journal of the American Medical Association. Adaptare de Irina Mereacre. FotoIlustrație: Mark Hooper.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here