Doctorul din smartphone

0
257

De Luc Hatlestad • Adaptare de Irina Mereacre • Ilustratii Shutterstock

PAUL NU E CHIAR UN OBSEDAT DE TEHNOLOGIE, INSA RECUNOASTE ca nu poate trai fara iPhone-ul lui. De cinci ori pe zi, managerul de fond de investitii in varsta de 46 de ani isi conecteaza telefonul la un dock si foloseste manseta atasata ca sa-si masoare tensiunea arteriala (TA). Dupa fiecare verificare, o aplicatie ingenioasa numita iHealth inregistreaza, analizeaza si-i trimite un e-mail medicului lui Paul, unul in care sunt incluse toate datele necesare.
„Altadata, daca mi se parea ca ceva nu e OK, imi sunam medicul“, spune Paul. „Acum, aceasta aplicatie ma ajuta sa-mi dau seama daca valorile tensiunii arteriale sunt bune sau e cazul sa ma ingrijorez.“
Paul nu a fost mereu atat de obsedat. De fapt, valorile TA ii erau indiferente si le verifica rar, in ciuda istoricului de tensiune arteriala ridicata. De ce sa-si faca griji? Facea mai mult sport si manca mai putin, ceea ce l-a ajutat sa dea jos vreo sapte kilograme in 2011, iar acum cantarea 97 de kilograme la cei 1,87 metri. Nu exista riscul unui accident vascular cerebral, se gandea el. Avea dreptate. In schimb, a avut un infarct miocardic.
Dar a supravietuit. Astazi, el tine sub atenta observatie valorile TA, la fel cum monitorizeaza urcusurile si coborasurile de pe piata financiara. Mai mult, poate sa confirme ca dintre toate prescriptiile medicale si recomandarile primite de cand a suferit episodul cardiac, cel care a facut diferenta este iPhone-ul eliberat fara reteta.


SMARTPHONE-URILE NOASTRE SEAMANA din ce in ce mai mult cu niste gadgeturi utile in stabilirea diagnosticului. Firma de cercetare Frost & Sullivan estimeaza ca veniturile pietei americane a aplicatiilor de sanatate va creste de la 230 de milioane de dolari in 2010 la 392 de milioane de dolari in 2015, iar un alt cercetator al pietei, Strategy Analytics, anticipeaza ca aproximativ 1,2 miliarde de oameni din intreaga lume vor folosi tehnologia pana in 2020.
Toata lumea se asteapta la inventii impresionante. Pe langa dispozitivul de verificare a tensiunii arteriale pe care il are Paul, exista deja un instrument pentru telefonul mobil care poate sa monitorizeze nivelurile de glucoza in cazul persoanelor cu diabet (citeste „Medicul de acasa“ din acest articol), iar cercetatorii lucreaza la un alt dispozitiv, care poate sa scaneze fumatorii pentru identificarea simptomelor cancerului oral.
Mai mult, microfoanele si accelerometrele din smartphone-uri au devenit atat de sofisticate, incat cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts anunta ca pot fi folosite la diagnosticare: schimbarile din timpul vorbirii, precum si anumite miscari pot fi folosite pentru a identifica afectiuni ca depresia sau boala Parkinson.
Desi in cazul anumitor proceduri va fi necesar intotdeauna consultul pe viu, medicii care accepta tehnologia sustin ca aceste instrumente le permit sa vada pacientii care au cu adevarat nevoie de un consult fizic, fiind in acelasi timp in legatura cu cei pe care ii pot monitoriza de la distanta. Astfel se creeaza un sistem de sanatate mai mult preventiv, decat reactiv.
„Cand exista posibilitatea de a monitoriza oamenii in permanenta, bolile sunt depistate din timp si sistemul sanitar este imbunatatit“, sustine dr. Gil Anthony Ungab, un cardiolog din San Diego care foloseste tehnologii de monitorizare de la distanta a pacientilor. „Monitorizarea sanatatii prin intermediul telefonului mobil este echivalentul vizitei medicului la domiciliu.“

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here