Dieta vegană i-a vindecat cancerul colorectal – oare chiar așa să fie?

0
2433
Rob Moobery nu a mai continuat tratamentul obișnuit pentru cancer în momentul în care a decis să treacă la o dietă vegană. Iar apoi tumora i s-a micșorat cu 80.
Rob Moobery nu a mai continuat tratamentul obișnuit pentru cancer în momentul în care a decis să treacă la o dietă vegană. Iar apoi tumora i s-a micșorat cu 80%.

Pronosticul medicilor pentru Rob Mooberry fusese cât se poate de dur – nu mai mult de câteva săptămâni de trăit. Cancerul său colorectal era în stadiul 4 și suferea de dureri groaznice. Medicii i-au prescris chimioterapie, radiații și chirurgie invazivă. Dar după prima serie de proceduri, Mooberry a decis că are nevoie de o pauză.

„Când am terminat chimioterapia, oncologii mi-au spus că ar trebui să continui dar eu nu am vrut”, spune Mooberry într-un interviu pentru Daily Mail. „Trebuia să mă vindec. În momentul acela am știut că trebuie să fac ceva pentru a învinge cancerul. Eram dispus să fac orice. Ceea ce am făcut a fost să devin vegan convins și consumator consecvent de superalimente”.

Doctorii i-au spus mereu că încercarea de a se vindeca de cancer cu o dietă pe baze de plante e „naivă”, dar Mooberry avea un singur obiectiv, acela de a se simți mai bine. Și exact pentru a reuși asta a devenit vegan. La următoarea ecografie, câteva luni mai târziu, toată lumea a fost șocată să vadă că 80% din tumoră se evaporase pur și simplu. Iar un an mai târziu, ecografiile nu mai arătau nici urmă de tumoră.

Azi Mooberry aniversează cinci ani de la vindecare deschizându-și propriul centru de caritate pentru bolnavii de cancer – fundația Mu Casa Moo – și împărtășind experiența sa de a învinge cancerul.

„Sigur că nu predic acum ca toată lumea să devină vegană”, spune el. „Dar dacă o să mă întrebați ce m-a ajutat pe mine, nu pot să nu spun răspicat: dieta. Dar oricine se gândește să facă o astfel de schimbare trebuie întâi să analizeze cât mai obiectiv dacă e potrivită pentru el”.

Timp de decenii, profesioniștii medicinei alternative dar și pacienții au ridicat în slăvi beneficiile dietelor pe bază de plante. Documentarul din 2011 Forks Over Knives investighează posibilitatea ca astfel de diete să fie de ajutor în controlul sau chiar vindecarea bolilor grave. Presa e plină de povești despre astfel de diete care vindecă probleme precum cancerul sau durerea cronică. În februarie 2015, Societatea Americană pentru Cancer a recomandat ca supraviețuitorii acestei boli să urmeze diete cu conținut bogat de fructe, legume și cereale nerafinate dar redus de carne roșie, zaharuri și cereale rafinate.

Sigur, o dietă pe bază de plante poate fi de ajutor pentru sănătatea oricui, inclusiv a bolnavilor de cancer. Dar nicio asociație medicală nu recomandă veganismul ca unică formă de terapie pentru cancer.

În 2014 un grup de organizații irlandeze pentru cancer și nutriție au început să conteste vehement teoriile despre beneficiile veganismului în cancer. Președintele Institutului Irlandez pentru Nutriție și Dietă, Dr. Declan Byrne, a avertizat că asemenea diete pot mai degrabă să dăuneze – nicidecum să vindece – cuiva care suferă de cancer.

„Dieta vegană care elimină lactatele și proteinele animale e destul de probabil să ducă la un aport insuficient de proteine care va accelera și mai tare pierderea de masă musculară a bolnavilor. De asemenea, îi va expune unor deficiențe de vitamine și minerale absolut necesare pentru sănătate”, declara Byrne în 2014.

Cel mai adesea recuperările după o boală gravă necesită o abordare complexă, din mai multe direcții, așa încât e foarte dificil să vorbești despre tratamente care fac minuni de unele singure. Chimioterapia, radiațiile și chirurgia, deși fac mult rău atât din punct de vedere fizic cât și psihic, și-au dovedit în numeroase rânduri eficiența. După cum Mooberry însuși spunea, fiecare persoană diagnosticată cu cancer ar trebui să ceară sfaturi avizate și personalizate pentru soluții care i-ar putea fi utile.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here