Detalii in sange

0
295

De Julie Stewart • Adaptare de dr. Oana Zarnescu • Foto: Travis Rathbone

Sangele este principalul caraus al organismului: el transporta prin intregul sistem substantele nutritive, electrolitii, hormonii, caldura si oxigenul. Tot el colecteaza reziduurile, pe care le „livreaza“ rinichilor si ficatului. Prin urmare, asa cum spune dr. Prediman Shah, cardiolog, „de multe ori sangele este oglinda starii de sanatate a intregului organism“. Iata care sunt parametrii vitali ai sangelui, pe care orice barbat ar trebui sa-i cunoasca.

TENSIUNEA ARTERIALA
Valori optime: pana in 120/80 mm Hg
De ce e importanta. Presiunea crescuta iti afecteaza arterele si alte organe implicate in sistemul circulator.
Ce sa faci. Verifica-ti tensiunea arteriala de patru ori pe an. Noteaza data si valorile obtinute pentru ca sa observi orice tendinta de crestere. Daca una din cele doua valori nu se incadreaza in cele normale, mergi la medic.


COLESTEROLUL
Valori optime: LDL sub 100 mg/ dl, HDL peste 40 mg/dl, non HDL sub 130 mg/dl.*
De ce e important. Riscul de boli cardiovasculare creste cu 50% la fiecare 43 mg/dl adaugate la non HDL colesterol.**
Ce sa faci. O data pe an, fa-ti analizele lipidelor.

*LDL – colesterolul rau, HDL – colesterolul bun, non HDL = colesterol total-HDL
** Conform unui studiu publicat in 2009 in Journal of the American Medical Association.


FRECVENTA CARDIACA
Valori optime: 60-100 de batai pe minut.
De ce e importanta. Pentru fiecare crestere cu 15 batai/minut a frecvenței cardiace in repaus a unui barbat, riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare creste cu 24%***.
Ce sa faci. Masoara-ti pulsul inainte sa cobori din pat si tine evidenta timp de cateva luni. Exercitiile fizice regulate iti pot scadea frecventa cardiaca.

***Conform unui studiu din 2010, publicat in American Heart Journal;


GRUPA SANGUINA
De ce e importanta. Grupa sanguina poate fi 0, A, B sau AB, in functie de prezenta unor proteine, denumite antigene. Anumite persoane mai au un alt antigen, denumit Rh. Cei cu Rh negativ nu pot primi transfuzii de sange Rh pozitiv.
Ce sa faci. Daca esti 0 negativ, doneaza sange (e cel mai cerut tip). Sangele persoanelor AB pozitive e o sursa buna de plasma.


GLICEMIA
Valori optime: sub 100 mg/dl, atunci cand recoltarea sangelui se face pe nemancate.
De ce e importanta. Valorile glicemiei indica riscul de a face diabet zaharat.
Ce sa faci. Roaga medicul sa-ti faca o evaluare metabolica extinsa. Daca rezultatele sunt normale, poti reveni la un control in urmatorii doi-trei ani. Cand ai glicemia intre 100 si 125 mg/dl, ai un risc crescut de diabet.


Ia niste fier 
Fa-ți un test pentru anemie, daca ai donat sange de trei sau mai multe ori in decursul anului ori esti vegan. O prima consecința a sideremiei (niveluri mici de fier) este afectarea organelor. Simptomele includ dureri articulare, dureri de stomac, oboseala, senzatie de slabiciune si scadere inexplicabila in greutate.
 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here