Desfunda-ti nasul!

0
246

Crezi ca esti alergic la ceva? Afla despre ce e vorba si cum poti trece peste asta.

Alergen: polenul

Esti alergic la polen daca iti curge nasul si ti se inrosesc ochii in timpul unui anume anotimp, dar nu ti se intampla nimic in tot restul anului. Daca simptomele apar primavara, probabil ca esti alergic la polenul copacilor timpurii (mesteacan, frasin, salcie), daca ele se manifesta vara, vinovatul se numeste polenul ierbii, in timp ce toamna te sacaie plante precum rugina sau talpa-gastei. Nu-ti face probleme daca stai intr-un cartier plin de plopi, caci, contrar credintei populare, acestia nu provoaca alergii.

Poti scapa de alergie daca nu iesi din casa (mai ales ca sa faci exercitii fizice) inainte de 10 dimineata si dupa 6 seara, acestea fiind perioadele active ale polenului. Iar daca, totusi, mergi afara in intervalul respectiv, schimba-ti hainele si fa un dus atunci cand te intorci acasa, pentru ca polenul se lipeste de par si de haine. De asemenea, ai posibilitatea sa inchizi ferestrele casei si masinii si sa dai drumul la aparatul de aer conditionat. S-a demonstrat ca acesta filtreaza cea mai mare parte a polenului.

Daca alergia este violenta, alege un aparat cu filtru indeajuns de puternic pentru a tine polenul la distanta, dotat, eventual, si cu sistem de incalzire. Oricum, se pare ca va fi o vara extrem de torida, asa ca vei face o investitie rentabila.

Alergen: mucegaiul

Esti alergic la mucegai daca prezinti simptome specifice pe undeva prin octombrie, cand frunzele si iarba uscata dau nastere la adevarate covoare de mucegai. Acest tip de alergii este foarte intalnit in mediile calde si umede, dar si in cele extrem de aride, unde aparatele de aer conditionat pe baza de evaporare sunt folosite pe scara larga.

Poti scapa de alergie daca angajezi un vecin sa-ti stranga frunzele uscate din fata casei. (Daca te apuci tu sa faci asta, o sa regreti amarnic.) Mucegaiurile prospera in medii umede, asa ca incearca sa mentii peretii casei cat mai uscati. Da drumul la aer conditionat pe modul “dry”. Asa vei reusi sa pastrezi sporii de mucegai in exterior.

Alte optiuni posibile:

  • Instaleaza un aparat de uscare a aerului in camerele predispuse la umezeala sau in care petreci mult timp.
  • Asigura-te ca baia e aerisita si curata. Foloseste un produs de curatare pe baza de clor. (Si poarta o masca atunci cand faci asta.)
  • Gandeste-te de doua ori inainte sa te muti intr-o casa cu jacuzzi sau piscina.

De alergii nu suntem noi vinovati, apar cand nici nu te astepti profitand de diferite sensibilitati din organism. Toate tipurile de alergii si remediile acestora, in revista lunii iunie.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here